top of page
  • Foto van schrijverNicole

Toekomst na bedrieglijke schijn

Bij Thrillers and More won ik eind 2019 dit boek. Ik keek er erg naar uit om het te lezen, maar kwam er pas nu aan toe.

Alles is nu

Op een dag verandert alles. En na die dag praat ze nooit meer over hoe het was

Amy Giles

Uitgeverij Zomer & Keuning, 2019, 359 pagina’s, vertaald door Els Brevink

Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

April, 2020

* * * * ½

De familie McCauley hebben het allemaal goed voor elkaar. Rijk, wit, getalenteerde dochter. Niks staat hun geluk in de weg. Toch?

Helaas blijkt niets minder waar, want achter dit haast perfecte plaatje gaat een vader schuil die moeite heeft met zelfcontrole waardoor oudste dochter Hadley regelmatig met mishandeling te maken krijgt.

Als op een dag dit alles voor altijd verandert, wil Hadley niet langer achterom kijken.

“Ik staar uit het raam. Buiten is één grote, onmogelijk witte schone lei.” (p. 350)

In Alles is nu maken we kennis met de familie McCauley, waar vader Miles een hardwerkende man lijkt die samen met zijn vrouw en twee dochters alles goed voor elkaar lijkt te hebben. Maar dit is alleen aan de oppervlakte; op een dieper niveau gaat er bij hem echter veel meer schuil. Het verliezen van zelfcontrole geeft aan dat de man kampt met problemen die hem de baas worden, al wordt nooit echt duidelijk waardoor dit veroorzaakt wordt. Zijn prestatiedrang lijkt hem het gevoel van controle te geven, al maakt het hem juist ook vatbaar voor falen. Het lijkt een patroon die zich in een cirkel beweegt van waaruit voor niemand ontsnappen mogelijk is.

De moeder lijkt al in reeds zodanige staat versobert te zijn dat er van haar uit weinig verwacht kan worden. Het jongste zusje wordt gespaard totdat ook zij zich gedwongen voelt om te leren bewegen binnen die cirkel.

Oudste dochter Hadley vangt letterlijk en figuurlijk de meeste klappen op. Haar vermogen het te verbergen voor de buitenwereld is typerend en herkenbaar. Zolang het haar maar pijn doet en daardoor anderen gespaard blijven, dan is het goed. Dat zij zich ontwikkeld tot een daadkrachtige tiener is erg mooi om te mogen beleven. Samen met alle bijkomende gevoelens, van schuld tot onschuld en van zelftwijfel tot vastberadenheid, weet Giles van Hadley een karakter te maken die je in je hart meedraagt.

Alles is nu is opgebouwd uit hoofdstukken welke wisselen tussen toen en nu, waardoor de lezer een goed beeld krijgt van de thuissituatie en de aanloop naar het ongeval waar de 1e pagina gelijk al mee begint. Een enkele keer is deze switch wat lastig, maar meestal gaat dit vloeiend en speelt het goed op elkaar in.

Gevoelsmatig gaat Alles is nu over een vertelde tijd van een 6 maanden tot 1 jaar, waarbij het tempo prettig toewerkt naar het slotstuk. Het tempo ligt op het einde wat hoger, wat passend is voor het gevoel en de gebeurtenissen en waarbij zelfs enkele plot twists nog weten te verrassen.

Alles is nu is een erg intens verhaal waarin veel realiteit verwerkt is op een manier die het voor de lezer aangrijpend dichtbij laat komen. Het heeft hierdoor een groot maatschappelijk belang, al kan dit ook een valkuil worden door vooroordelen, afgunst en ronduit verkeerd geïnterpreteerde beeldvorming.

Desalniettemin is dit een moeilijk en breekbaar onderwerp waarin Giles erin is geslaagd om persoonlijke kracht goed te beschrijven en er veel aandacht is geschonken aan alle facetten van een dergelijk complex familieverhaal. Haar schrijven is intenst, realistisch en met een inlevingsvermogen wat zodanig voelbaar is dat dit type verhaal met zekerheid haar genre genoemd mag worden. Daarnaast weet Giles ook een zekere rust in het verhaal te brengen waardoor er ruimte is voor een sprankje hoop wat het geheel zeer ten goede komt.

Hoewel de cover van dit boek mogelijk de indruk geeft dat het om een lief, haast romantisch verhaal gaat, weet de flap dit vooroordeel recht te zetten. Eind van dit jaar (2020) staat er een nieuwe YA van Amy Giles op de planning om in Nederland uitgebracht te worden.

Alles is nu, voor hen die houden van intenste situaties met een hoog gevoel voor empathie. Voor hen die gelukkig zijn opgegroeid, maar ook voor hen die deze kans niet gehad hebben.

4,5 (4) sterren.

Zelf de intense situatie van Hadley meebeleven? Koop Alles is nu bij je lokale boekhandel, of bestel het boek HIER online.

Of klik HIER voor het e-book.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page