top of page
  • Foto van schrijverNicole

Het mooie zien


Eerder las ik van Emmelie Arents het boek “Amarant” en ik was vrijwel direct fan van haar schrijven. Toen ik hoorde dat ze weer een boek zou schrijven was ik gelijk nieuwsgierig. Na het zien van de cover en het elzen van de flap wist ik dat ik ook dit verhaal móest lezen. Met veel dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.


De geest van Versailles

Emmelie Arents

Uitgeverij Hamley Books, 2023, 346 bladzijdes


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

November 2023


* * * * ½


De verminkte Noâm leeft als zoon van arts Claude Chardin een vrij tragisch leven als deze enigszins draagbaar gemaakt wordt door de muziek van straatmuzikante Catalina Amati. Als Chardin naar Versailles geroepen wordt om als lijfarts voor de Koning te dienen moet Noâm mee. Daar ontmoet hij wederom Catalina als ze haar muziek mag laten horen aan de Koning.


Maar intriges aan het hof maken al snel duidelijk dat niet iedereen goede bedoelingen heeft, en dat je schoonheid kunt vinden daar waar je het wellicht minder snel zou verwachten.


“Zien deed men te vaak met de ogen en te weinig met het hart” (p. 16)Klassiek goud barok op aards bruin. Een viool trekt de aandacht. De titel zegt veel maar blijft tegelijkertijd mysterieus. De cover weet op een zeer bijzondere manier de aandacht te trekken. Het is een rustige en elegante stijl, die desalniettemin ook krachtig overkomt. Het barok thema wordt mooi voortgezet in het binnenwerk van het boek waardoor alles mooi in stijl is. Daarnaast is er ook ruimte gemaakt voor mooi passende quotes van onder andere Victor Hugo.


Het verhaal bevat meerdere rijk omschreven personages, maar Noâm en Catalina zijn de twee die eruit springen. Noâm die het schone onder het minder mooie verborgen houdt, terwijl Catalina als één van de weinigen hier echt oog voor heeft; dit komt overigens op een prachtige manier in het verhaal tot uiting. En waar de één haar dromen najaagt, denkt de ander dat hij het dromen niet eens waard is. Ze hadden niet verder van elkaar af kunnen staan, maar toch weet dit verhaal deze twee samen te brengen waardoor er een verhaal is ontstaan dat de lezer nog lang bij zal blijven.


“De geest van Versailles” is een enigszins wat trager verhaal, wat zeker passend is bij de sfeer, maar wel met vele gebeurtenissen. Het heeft mooie spanningsbogen met oog voor wat dramatiek en een mooie opbouw naar het einde. Er wordt per hoofdstuk gewisseld van perspectief zonder dat dit ten koste gaat van een leesflow. Het geeft wel een mooie extra laag aan het verhaal doordat het zo een meer compleet beeld geeft.


Arents is zeer kundig in het beschrijven van een dergelijk rijk en sfeervol verhaal. Haar gevoel voor sfeersetting is subliem te noemen en haar karakters komen echt tot leven onder de ogen van de lezer. Dit verhaal bevat echt een stukje van haar hart, en dat voel je als lezer.


Voor als jij je dromen na wilt jagen, maar het leven je een ander pad geeft.


4,5 ster

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page