top of page
  • Foto van schrijverNicole

Stilstaan in beweging

Eerder las ik al 2020 – Kamp Alpha, De pest meester. Dit boek wist mij echt te pakken met een reis waarbij elke stap werd genomen uit de diepe motivatie om geliefde dieren veilig te houden. Als dierenliefhebber raakte mij dit echt en de toevallige link naar de actualiteit maakte het een beangstigend mogelijkheid.

Voor deel 2 nam Suzanna Esther wederom contact op met mij voor een recensie. Uiteraard kon ik dit verzoek niet weigeren.


2021 – Kamp Alpha

De nieuwe wereld

Suzanna Esther

Poseidon uitgevers, 2021, 290 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

April, 2021


* * * * ½Arjen, Lisette, Maan en Danielle zijn inmiddels gesetteld in hun huisje in het Kamp, maar Arjen en Dani (Danielle) gedragen zich echter wat vreemd, nadat ze behandeld zijn in de kliniek. Wat is hiervan de oorzaak? En hoe komt het dat ze zich niks meer lijken te herinneren?

Nieuwsgierig en zelfs bijna brutaal als ze is, gaat Lisette op onderzoek uit. Nieuwe inzichten en een gedrevenheid om zichzelf en haar geliefden te beschermen, ziet ze dat er haast geen andere optie meer is dan het opnieuw vinden van een uitweg.

Warners onderzoek zorgt bij Sophie voor diepe rimpels. Door haar kritische houding lijkt ook Warner niet heel zeker meer van zijn zaak. Sophie volgt haar eigen pad in het zoeken naar de waarheid, zelfs al brengt dit voor haar veel risico met zich mee.


Twee intelligente vrouwen gaan op geheel eigen wijze op onderzoek uit. Ze vertrouwen op hun intuïtie in hun zoektocht naar de waarheid. Maar waar zal het hen brengen?


En dan hebben we nog Matthijs, die samen met Lucas en Frederik een huisje gaat bewonen. Door hun verleden bied het Kamp hen juist alles wat ze graag zouden willen. Of is dit slechts schijn?Op de groen gekleurde cover van 2021 – Kamp Alpha zien we een roestig stuk prikkeldraad. Het laat je denken; hoe houdbaar is een veilige afscherming? En aan welke kant ben je eigenlijk veilig? De cover die je zo laat denken, samen met de ervaring van het eerste deel, maken dat de verwachtingen aardig hoog zijn.


Echter, een hoofdpersonage heeft 2021 – Kamp Alpha niet. De karakters hebben een vrij gelijkwaardige rol gekregen binnen het verhaal, uitgewerkt met een complexe verwevenheid die zeker van hoge kwaliteit is. Hoe de verhalen van al deze mensen samen weten te komen is echt bijzonder knap neergezet, alsmede de karakters zelf. De authenticiteit van de personages is voelbaar, waardoor ze zodanig echt worden dat dit het verhaal ten goede komt.

Wat betreft ontwikkeling is er een speciale rol weggelegd voor de dames Lisette en Sophie. Los van elkaar ontwikkelen ze de drang om op onderzoek uit te gaan en de waarheid op tafel te krijgen. Beide met een iets ander doel, maar ook dit komt uiteindelijk weer bij elkaar uit. De ontwikkeling die zij hierdoor meemaken, en wellicht zelfs teweeg brengen, is bijzonder goed beschreven en weet indruk te maken doordat het vergezochte plausibel is gemaakt.


Het verhaal verloopt in een rustig tempo, waarbij meerdere kleine plotwendingen als één geheel samen lijken te werken in een groot netwerk van misleiding, wantrouwen en belangenverstrengeling. Tegelijkertijd viert er hoop, vriendschap en oprechtheid.

Meerdere perspectieven wisselen elkaar af in korte hoofdstukken, waardoor de lezer een duidelijk en goed beeld krijgt van de situatie. Deze meerdere perspectieven zijn zeker niet lastig te volgen, al kan het in het begin inkomen zijn wat betreft de verbinding naar het eerste deel.

Het einde lijkt voor een aantal personages wellicht gesloten, maar gezien Esther de auteur is kan hier zowaar ook nog een mooie wending verwacht worden, wanneer er in een derde deel verder wordt geschreven aan het open einde van de andere karakters.


Esther haar schrijfstijl is nuchter en to the point. Ze vertelt in haar schrijven dat wat moet, maar weet op de juiste momenten openheid te bieden voor eigen interpretatie en gedachtes. Met haar schrijven weet ze te vragen zonder deze te stellen. Kwaliteit toont zich in authenticiteit en in de complexiteit van het samenkomen van het ondenkbare terwijl dit toegankelijk gegeven wordt, waardoor ze kan schrijven voor elke doelgroep.

Suzanna Esther is na een bewogen leven vanaf 2017 gaan schrijven. Naast boeken schrijft zij ook losse stukken en recenseert zij zelf ook. Deze serie was toevallig actueel, waarbij haar blijkbaar vooruitziende blik voor een subliem verhaal heeft gezorgd.


Dit tweede deel is beter niet te lezen zonder het eerste deel.


4,5 ster.


Beide delen kregen tot dusver 4,5 ster. Ik leef met elk deel meer toe naar een volledige ontknoping en ik kan alleen maar hopen dat deze er zal komen. Uiteraard hoop ik deze dan de volle 5 te kunnen geven want naast dat ik het Suzanna Esther gun, gun ik iedere lezer een superbe finale van deze serie.


Zelf op onderzoek in het hoofdgebouw van het Kamp? Koop 2021 – Kamp Alpha, De nieuwe wereld bij je lokale boekwinkel, of bestel het HIER online.


Het e-book kun je HIER bestellen.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page