top of page
  • Foto van schrijverNicole

Intriges, een mysterieuze stem en 1 bedrijf

Eind augustus ontving ik van Suzanna Esther zelf haar fictie debuut als recensie exemplaar, waarvoor dank. De flaptekst maakte mij erg nieuwsgierig en snel was ik nieuwsgierig naar de man die Maarten zou worden met behulp van de Stem.

De Stem

Suzanna Esther

Futuro uitgevers, 2018, 175 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink


★★★½


Maarten leeft een vrij simpel bestaan en is stiekem verliefd op zijn teamleider Lisa. Zij wil erg graag hogerop komen en heeft daar manager Hans voor nodig. Hans wil altijd meer en is bereid daar veel voor te doen. Zelfs als hij daarvoor werk met een frauduleus randje moet doen voor vastgoedmagnaat Richard, wat ook weer Lisa haar vader is. En zo is het cirkeltje, bijna helemaal, rond.


Maarten krijgt echter hulp van De Stem, die ervoor zorgt dat hij net even iets andere keuzes maakt waardoor hij net iets meer opvalt bij Lisa, maar is dit voldoende? En hoever is Lisa eigenlijk bereid te gaan als ze merkt wat Hans van haar wil? En wat is Richard zijn invloed binnen het bedrijf?


In de Stem maken we kennis met meerdere personages. Zowel de titel van het boek als de achterflap doen vermoeden dat het zou gaan om Maarten, Lisa en het meest nog de Stem. De rol van de Stem bleef echter nog wat achter en kreeg meer invulling als bijrol.


Wel is het bijzonder dat Maarten de Stem direct en bijna zonder twijfel opvolgt. Zelfs de Stem zelf heeft daar een mening over.


‘Ik wilde even testen of je mijn commando’s klakkeloos uitvoert of dat je zelf ook nog weleens nadenkt’, zegt ze op sarcastische toon (p 163)


Maarten en Lisa zijn vrij gelijkwaardig als andere rollen in het verhaal. Een soort hiërarchie in rollen ontbrak wat uiteraard gevolgen had voor het overkomen van het verhaal.

Elk personage weet zich echter wel te ontwikkelen, maar hoe dit precies eindigt is gokwerk door het open einde die meer suggereert dan verduidelijkt. Dit open einde laat de lezer met behoorlijk wat vragen zitten, ook doordat enkele personages ineens compleet weggevallen lijken te zijn.


Suzanna Esther weet met de Stem, haar fictie debuut, al heel goed weer te geven hoe kundig zij is in het uitdenken en uitwerken van personages. Hierdoor kwam het verhaal wel wat traag op gang; maar dit is voor het begrijpen van het verloop van het verhaal een goede keuze geweest. Technisch is het erg goed geschreven dat het soms net iets te schoon, te ‘binnen de lijntjes’ is waardoor het wat klinisch of afstandelijk over kan komen. Prettig is wel dat zij heel to the point schrijft, zonder te veel te romantiseren of af te dwalen.


Ze heeft ervoor gekozen om de Stem per hoofdstuk te vertellen vanuit een ander perspectief. Een begrijpelijke keuze, al werd er hierdoor ook onnodige verwarring gecreëerd en moet je als lezer continu schakelen. Het verhaal zelf is echter ook zodanig complex dat dit er wel voor zorgt dat alles op zijn plek valt.


Het plot van dit boek is bijzonder origineel te noemen. Echter had ik wel het idee dat het twee verhalen in een waren; het ene verhaal waarbij de Stem Maarten weet te beïnvloeden, en het tweede verhaal over de intriges gaande bij het bedrijf wat elk personage verbindt.


Kortom: een kundig geschreven verhaal op basis van een bijzonder uniek plot, wat net iets te ingewikkeld wordt gebracht terwijl het eigenlijke verhaal anders is dan de titel en flap doen verwachten. Op basis hiervan geef ik 3,5 ster, waarbij afronding naar 4 sterren net wat te veel is en afronding naar 3 sterren het boek te kort zou doen. Maar omdat vele sterrensystemen zo werken, en haar boek Wervelstof mij beter lag, rond ik de score voor de Stem af naar 3 sterren.


Wil je kennis maken met Suzanna Esther via dit boek? Loop dan naar je lokale boekhandel, of bestel het via:

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page