top of page
  • Foto van schrijverNicole

Ik ben er klaar mee

Na een reactie op een recensenten-oproep op social media vanuit Kosmos mocht ik voor hen ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ recenseren. Want als drukke moeder van 2, met een blog en een kittenopvang klinkt deze titel mij als muziek in de oren. Maar ben ik nu ook om 15.00 uur klaar?


Elke dag om 15.00 uur klaar

Van druk naar productief en meer rust

Bjorn Deusings (tijdwinst.com)

Kosmos uitgevers, 2021, 303 bladzijdes


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Juli 2021


* * * * ½Een grote (bijna) belofte prijkt op de voorkant van dit boek. Ook de ondertitel doet hier vrolijk aan mee.

“Van druk naar productief en meer rust”, het lijkt elkaar zelfs onmogelijk tegen te spreken. En juist daarmee is de nieuwsgierigheid naar de inhoud van dit boek geboren.


In vier delen neemt de huidige directeur van tijdwinst.com de lezer mee langs verschillende wegen richting effectief timemanagement.


“Timemanagement draait om het kiezen vanuit overzicht, zodat jij tevreden bent met de keuzes die jij hebt gemaakt.” (p. 13)


Hierbij is overzicht een sleutelwoord waaraan veel gewerkt wordt en wat ook wederkerig lijkt in alle delen. Per deel krijg je op een krachtige en duidelijke manier informatie waar je ook daadwerkelijk iets mee kan; dit wordt ondersteunt door praktijktips, maar ook door filmpjes van Deusings zelf. En nadat het waarom en het hoe is uitgelegd, gaat Deusings een stap verder door het te integreren in je leven en er in deel 4 nog meer aandacht aan te besteden als in wat voelt als een bonusdeel.


Naast dat de ondertitel twee tegenstrijdigheden naast elkaar legt, is het ook het doel van ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’. Want door slimmer te werken ben je productiever en zorg je voor meer rust in je hoofd. En ja dan ben je eventueel eerder klaar met werken. Deusings wil je met dit boek meerdere handvatten geven om effectiever te leren werken middels een timemanagementsysteem die zorgt voor een waterdichte workflow. Volgens hem is ons brein immers maar een slechte manager die zich beter met het eigenlijke werk bezig moet houden. Het management ligt toch echt in onze eigen handen.


Het boek is erg sterk, vandaar ook de 4,5 ster. De opbouw, de uitleg, de interactiviteit werkt zodanig mee dat falen echt alleen nog maar de keuze van de lezer is. Maar waarin ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ zich echt weet te onderscheiden is de persoonlijke touch van Deusings; in elk filmpje waar je middels QR codes toegang tot krijgt zie je hem in persoon tegen jou praten, jou uitleg geven en vertellen hoe hij het doet. Daarbij is niks een verplichting, wel een lopend buffet waarvan je pakt wat je ‘lekker’ lijkt, links laat liggen voor anderen als jij het ‘niet lust’ en misschien weet Deusings je wel over te halen eens een ‘nieuwe smaak te proberen’.


Niet zozeer minder sterk, maar wel jammer dat ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ zich met name richt tot kenniswerkers, want ook daarbuiten kan dit boek voor velen een wereld van verschil maken. Hierbij zijn er natuurlijk beroepen waarbij het gewoonweg niet mogelijk is om ‘om 15.00 uur klaar te zijn’, maar zij zullen alsnog erg veel baat kunnen hebben bij de tips, tricks en systemen waar Deusings het in dit boek over heeft. Wellicht kan voor hen het werk zelf niet minder worden, maar de beleving van het werk misschien wel wanneer zij hierin een beter overzicht hebben weten te creëren.


Deusings presenteert zichzelf als een betrouwbare en kundige leermeester. In zijn schrijven laat hij zich van zijn inspirerende en motiverende kant zien, waarbij hij zo nu en dan wat humor, of voor sommigen sarcasme, niet schuwt. Klare taal, heldere uitleg en een probeer het maar mentaliteit…..


Persoonlijk heeft dit boek mij al één en ander opgeleverd. Zo heeft die zoemende airco in huis nu minder negatief effect op mijn concentratie dankzij mijn noise cancelling headset, installeerde ik braintoss waardoor zelfs de kleinste gedachten naar een mooie verzamelplek gestuurd wordt en ging ik aan de slag met wat goede gewoonten. Daarnaast heb ik een lijst gemaakt met alle acties die ik nog verder toe ga passen. Maar ben ik nu dan ook om 15.00 uur klaar? Nee, dat zeker niet. Maar het werk wat ik doe, doe ik met minder stress, maar meer structuur en een rustiger hoofd.


4,5 ster


Ook om 15.00 uur klaar zijn? Koop het boek bij je lokale boekhandel, of bestel het HIER online (bij libris)


of HIER voor het e-book57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page