top of page
  • Foto van schrijverNicole

Heksenjacht anno nu

Via haar website kwam ik in contact met schrijfster Tibisay Felida. Het onderwerp waarover zij schrijft, in combinatie met het mysterieuze sprak mij erg aan. Eind vorig jaar stuurde zij mij een recensie exemplaar op van haar roman debuut.

De hogepriesteres van Aruc

Een heksenadel roman

Tibisay Felida

Brave New Books, Heksenadel, 2019, 214 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Januari, 2020


* * *


Op Curaçao leeft Isis een op het eerste oog normaal leven waar ze bijles geeft en geniet van haar man en dochter. Haar familie erfenis zorgt er echter voor dat ze, wanneer niemand kijkt, nog een belangrijke taak te volbrengen heeft wanneer ze door De Cirkel naar Aruc reist.


“Het zijn haar bloed en emoties die Aruc overeind houden.” (p 106)


In Aruc leeft Isis als hogepriesteres en terwijl zij daar belangrijke taken te volbrengen heeft, leert ze bij wat ze moet weten wanneer ze weer terug op Curaçao is.

Want op curaçao wordt haar levenswijze echter niet door iedereen aangemoedigd. Sterker nog, hele groepen wijdden zich eraan de “slechte heksen” te bestrijden. Zal Isis zich staande weten te houden zowel in Aruc als op Curaçao?


“Werelden zijn niet zomaar gegroeid als paddestoelen tussen bladeren, maar ze hebben hun eigen beschermsters, hun eigen vrouwen van heksenadel.” (p211)


De cover van dit boek toont een prachtige mysterieuze vrouw met een athame in haar hand en de volle maan op de achtergrond. Lezers geïnteresseerd in dit onderwerp zullen zich zeker hierdoor aangetrokken voelen.


In het verhaal maken we kennis met veel personages, met name ook als gevolg van het ‘leven’ in twee werelden. Toch blijken al deze levens op een ingewikkelde manier met elkaar verweven, wat Felida goed weer heeft gegeven.

Van alle personages draait het hele verhaal toch wel het meeste om Isis. Op Curaçao zien we haar van een zorgeloos bestaan naar een haast ‘bedreigd’ bestaan gaan. Met deze ontwikkeling zien we hoe kunde en vertrouwen haar helpen in deze situatie. Op Curaçao komt ze over als een introvert en gevoelig persoon, maar tevens ook sterk, daadkrachtig en intuïtief. In Aruc is ze lerend en betrokken en leunt ze veelal op de kennis van Artson. In Aruc had het een mooie toevoeging geweest om haar ook daar een mooie groei danwel ontwikkeling te zien meemaken.


Felida schrijft behoorlijk rechtaan, duidelijk met een educatief tintje. Ze heeft duidelijk de lezer naast het verhaal ook wat bij willen brengen over het heksenbestaan en haar rituelen. Soms voelt het hierdoor wel of de schrijfster tijdens het schrijven twijfelde tussen het schrijven van deze roman, of het schrijven van een studieboek over hekserij.

Wel weet zij de personages duidelijk neer te zetten en heeft zij de wereld Aruc op een creatieve manier een zekere echtheid weten te geven.

Overgangen in tijd, plaats en van perspectief waren vaak wel wat onduidelijk, of juist erg abrupt. Dit zorgde soms voor wat verwarring, maar deze viel ook al snel weer weg door het verloop van het verhaal. Daarnaast was er ook sprake van vele wisselingen, waardoor het soms niet mogelijk was om lekker in een soort flow terecht te komen.


De opzet van het verhaal in korte hoofdstukken is net als het tempo, prettig, al zal het voor de inzichtelijke intuïtieve lezer soms wel wat voorspelbaar zijn. Dat de hoofdstukken vernoemd zijn naar de manen is erg mooi, maar dit had in het verhaal zelf zeker meer aandacht kunnen krijgen.

Het plot van het verhaal is een potentieel erg mooie, maar tevens een die lastig uit te werken is. Felida heeft het zichzelf hiermee niet bepaald makkelijk gemaakt. Het belang van het verhaal is hetgeen dit boek een soort body geeft waar het op kan leunen.

Want het maatschappelijk belang ligt hierin dieper dan heksen die ‘vreemd’ genoemd worden. Hoe zeer worden mensen die op welke manier dan ook als ‘anders’ gezien worden, wel niet (al dan niet foutief) beoordeeld door mensen die zichzelf als ‘normaal’ beschouwen? De weergave van de effecten en gevolgen van dergelijk, mogelijk schadelijke, vooroordelen heeft Felida met veel gevoel voor werkelijkheid en empathie aan de lezer over weten te brengen.

Deze boodschap wordt verpakt in een roman die in potentie echt verschil had kunnen maken, maar toch kwam het nu net niet helemaal optimaal tot zijn recht. Mogelijk had het maken van een keuze tussen het heksenleven op Curaçao of het priesteresschap in Aruc dit wel tot zijn recht kunnen laten komen.


Op dit moment werkt Felida aan het vervolg op dit verhaal. Wanneer deze uit zal komen is nog niet bekend. Felida heeft ook al een prequel geschreven die bij haar zelf te krijgen is via een downloadlink. Deze zomer verschijnt er ook een companion van haar hand.


De hogepriesteres van Aruc krijgt van mij 3 sterren.


Ook benieuwd geworden naar het leven in Aruc?

Koop De hogepriesteres van Aruc in je lokale boekhandel, of bestel hem HIER online.


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page