top of page
  • Foto van schrijverNicole

Gevleugelde identiteit

Eerder las ik ‘Gebroken adem’ van Latoya Morris. Toen ik de kans kreeg om me in te schrijven voor de blogtour van haar boek ‘Daigho’ twijfelde ik dan ook geen moment, want Morris haar stijl spreekt mij enorm aan. Met veel dank aan Hamley Books dat ik mee mocht doen aan deze blogtour.


Daigho

Latoya Morris

Hamley Books, 2021, 552 bladzijdes


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink


* * * * *


Daigho groeit op in de wereld Ayra als vrij normale jongen die er door een nare gebeurtenis achter komt dat hij toch niet zo normaal is. Hij vlucht en wordt op Aarde opgevangen waarbij hij steeds meer leert over wie en wat hij is. Terug in Ayra gaat dit proces van het vinden van antwoorden door, al gaat dit gepaard met het verslaan van de grootste vijand die niet alleen Daigho, maar iedereen in heel Ayra tot dan toe heeft leren kennen.


“Er is altijd hoop, mijn jongen. Hoe donker de dagen ook mogen lijken, er zal altijd een lichtpuntje zijn, al is het maar een kleine Schalk.” (p. 140)



Met meer dan 500 bladzijdes is Daigho met recht een boek! te noemen. De cover straalt een duistere mystiek uit die ook zeker in het verhaal terug te vinden is. De gouden letters geven het een bijzonder tintje. De quote op de voorkant vergelijkt Daigho met de werken van Hobbs en Goodkind.


Daigho is rijkelijk gevuld met karakteristieke personages. Over elk van hen lijkt bijzonder goed nagedacht en ze zijn stuk voor stuk origineel en krachtig neergezet. Morris heeft hiermee erg veel draagkracht gegeven aan het hele verhaal. Het werd er tevens wat complexer door, maar hier weet Morris ook goed op in te spelen.

Toch gaat het, zoals de naam van het boek ook al verklapt, hoofdzakelijk over Daigho. Vanuit een relatief simpele basis weet Morris voor hem een ontwikkeling in gang te zetten die enorm veel creativiteit gevraagd moet hebben. Een trigger is het startschot voor een verandering en op basis daarvan is het door heel het verhaal een soort queeste voor Daigho voor het vinden van zijn identiteit. Elk antwoord wat hij vindt lijkt weer meer vragen op te roepen en Morris weet hem kundig te begeleiden naar een plottwist, gevolgd door een slotstuk waarbij het geheel voortreffelijk samen komt.


Het verhaal is goed opgebouwd waarbij in een prettig tempo toegewerkt wordt naar een bijzonder einde. Dit einde is enigszins gesloten, toch zijn er ook mogelijkheden om hiermee verder te gaan in een mogelijk volgend verhaal.

De originaliteit van Daigho is bijzonder goed te noemen. Vele fantasy-elementen zijn door de hand van Morris zowaar echt gemaakt en de samenwerking en harmonie tussen alle elementen maakt het geheel indrukwekkend. Uniek is het brede gebruik van thematiek waarbij Morris duidelijk op zoek is gegaan naar grenzen en deze ook daadwerkelijk gevonden heeft. In Daigho verteld ze zowel het duistere en het rauwe gevecht met het zelf of met anderen, maar ook het lichte en liefdevolle samenzijn. Een kleine waarschuwing is echter ook op zijn plek, want met het zoeken naar grenzen raakt Morris ook vlakken welke mogelijke wat emoties kunnen triggeren.

Daigho wordt verteld vanuit wisselende perspectieven. Soms is dit schakelen maar het zorgt met name voor een indrukwekkend geheel, een creatieve complexiteit als een web geweven naar een gezamenlijke toekomst.


Morris toont zich wat betreft schrijfstijl bijzonder kundig in het neerzetten van toon en sfeer. Fantasy van haar hand wordt echt en de belevenis voelt net zo. Zelfs in een verhaal als deze, waarin meerdere perspectieven samenkomen, houdt ze zich staande en weet ze het perfect kloppend te maken al blijft er een hint van het mystieke gevoel wel hangen. Haar schrijven is erg zintuiglijk waarbij ze emotie ook goed weet te raken. Haar kunde uit zich ook in zeer gedetailleerde vertellingen, waarbij zij met name erg sterk is in het rauwe

Morris schrijft fantasy voor alle leeftijden. Daigho is een Adult Fantasy. Voor liefhebbers van fantasy is dit boek zeker een aanrader.


Daigho: 5 sterren


Vliegen naar jouw identiteit? Koop Daigho bij je lokale boekhandel of HIER lokaal-online.


Voor het e-book, klik HIER.

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page