top of page
  • Foto van schrijverNicole

Dit is onze strijd

Vorig jaar las ik Luna – Schaduw van de maan, het voorgaande deel van dit boek. Met 4,5 ster was ik in de ban van Luna haar verhaal. Dit keer is het de beurt aan het vervolg op dit verhaal, met heel veel dank aan Hamley Books uitgevers omdat ik mee mocht doen aan de blogtour rondom dit boek.


Luna – Het volk van de Jaguar

Lies Vervloet

Hamley Books, 2022, 298 pagina’s


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Maart 2022


* * * * ½Na het dramatische einde uit deel 2 slaat Luna op de vlucht, ver van waar dan ook in de hoop niet gevonden te worden zodat ze voldoende kracht kan verzamelen om terug te komen en wraak te nemen op hem die haar zoveel ontnomen heeft.


“Haar hart zat achter zoveel prikkeldraad, haar ziel zo ingepakt in ijs, dat vertrouwen een pijnlijk iets was geworden.” (p. 152)


In haar vlucht wordt ze gevonden door Wayra en leert ze hem en zijn volk die diep in het onbekende woud leven, kennen. Eerst probeert ze hen op afstand te houden en houdt ze vast aan de haat zodat ze wraak kan nemen. Maar zal ze, wanneer er gevaar dreigt, vast kunnen houden aan deze oude haat?


“Vandaag zou zij de bescherming zijn.” (p. 267)Ook nu prijkt haar naam in grote gouden letters op de cover. Dit keer overheerst de groene kleur terwijl dat ene gele oog van een zwarte jaguar alsnog alle aandacht op zich weet te richten. De cover straalt inheems avontuur uit, welke gepaard zal gaan met mysterie en kracht.


Hoofdpersonage is ook nu weer Luna; maanmeisje die haar krachten uit de maan haalt en die kan genezen met de hulp van planten. Vanuit het verleden droeg zij veel (zelf)haat met zich mee en dit tekende haar in het begin in haar gedragingen. Echter wordt in Luna – Het volk van de Jaguar heel mooi duidelijk hoe warmte en dankbaarheid haar langzaamaan terugbrachten bij haarzelf naar vergeving en kracht. Deze kracht en vastberadenheid die ze dan laat zien is een erg fijne ontwikkeling.

Het neerzetten van dit volk van de jaguar verdient extra complimenten. De wijze waarop dit is vormgegeven en tot in detail is uitgewerkt is met verfijning en respect gedaan waardoor het de leeservaring zeker weet te bevorderen.


Net als het eerste deel is het verhaal wat traag in opstart terwijl het einde wel met kracht gedragen wordt. Er had daarom dus zeker meer tempo in mogen zitten in het eerste deel in het verhaal, al is hier wel heel fijn aandacht geschonken aan een zeer beeldende vertelling van de omgeving.

En hoewel er goed gebruik is gemaakt van originaliteit en fantasy elementen, wordt het op een geloofwaardige manier gebracht met als bijzonder pluspunt het respect voor de natuur en autochtone volkeren die dit hun thuis noemen.

Het gebruik en verweving van het thema waarin de destructie van de natuur door de mens in dit verhaal een plek heeft gekregen is erg goed gedaan. Zonder te overdrijven worden de gevolgen benoemd en daarbij ook de noodzaak om hierbij stil te staan blootgelegd.

Met een open einde richting een terugreis naar huis wordt de lezer nieuwsgierig gemaakt naar meer, zonder dat het afbreuk doet aan het net gelezen verhaal.


Vervloet weet dit verhaal heel beeldend en avontuurlijk te schrijven. Het neerzetten van goede persoonlijke ontwikkeling laat zij naadloos samenvallen met thematiek en het neerzetten van een onbekend volk met haar eigen cultuur.


Luna – Het volk van de Jaguar: avontuurlijke Young Adult met een ontwikkeling van haat naar vergeving en kracht, verpakt in een thematiek rondom de menselijke destructie van kwetsbare natuur.


4,5 ster

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page