top of page
  • Foto van schrijverNicole

Dagelijkse overwinning op jezelf


Non-fictie blijft één van mijn favoriete genres, helemaal de boeken die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. Toen ik in een Broekhuis Boekhandel filiaal was, kon ik het dan ook niet weerstaan om in dit genre naar boeken te kijken. Ik vond, onder andere, dit gehypte businessboek en was benieuwd: is dit boek de hype waard? En in hoeverre is dit een businessboek?


De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Stephen R. Covey

Uitgeverij Business Contact, 1989, 98e druk, non-fictie: leiderschap, 334 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Juni, 2023


* * * *


Alom geprezen is de cover van “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” toch nog enigszins simpel gebleven. Het boek lijkt zichzelf te verkopen middels de opgebouwde reputatie. Wel staat op de cover het indrukwekkende verkoopgetal, en op de flap staat dat het boek volgens de lezers van ‘Management Team’ “Het beste management boek ooit” is.

Zoals de titel van het boek al aangeeft, neemt Covey je in zijn boek mee langs zeven eigenschappen die je leiderschap efficiënter zouden moeten maken. Gericht op het doel van wederzijdse afhankelijkheid kan men door het doorlopen van deze stappen een weg bewandelen van afhankelijkheid naar persoonlijke onafhankelijkheid om daarna synergie te ervaren door wederzijdse afhankelijkheid.


De hoge mate aan informatie geeft een zekere betrouwbaarheid weer van hetgeen er verteld wordt. De kundigheid is op elke pagina te voelen en de zowel zakelijke als persoonlijke voorbeelden maken het als geheel compleet. Het boek is toegankelijk geschreven en om dit kracht bij te zetten is er meermaals juist gebruik gemaakt van visuele ondersteuning.

Echter kan het op stukken ook zodanig uitgerekt worden dat overzicht wat lastiger wordt. Het is al een flinke pul om te lezen, en door dit uitrekken kan het geheel zeker als wat veel ervaren worden. Vrouwelijke lezers kunnen zich mogelijk ook storen aan het feit dat het voor mannen geschreven lijkt te zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld verwezen naar “als jij en je vrouw…”.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” zien als een businessboek alleen zou dit boek te kort doen. Dit boek leent zich namelijk ook zeker als leidraat voor persoonlijk leiderschap in privé en andere persoonlijke omstandigheden.

Interactie met de lezer vindt Covey door kleine oefeningen en praktische aanbevelingen na elk hoofdstuk te plaatsen. Deze maken de juist gelezen tekst direct toepasbaar waardoor de praktische haalbaarheid meer kans krijgt. Toch blijft dit hele boek meer een richting geleider gezien dit een proces is waaraan continu gewerkt moet worden, iets wat Covey zelf ook benadrukt met de laatste eigenschap.


De hype over dit boek is wellicht wat overdreven, maar het is wel echt een goed boek. Niet alleen voor mensen in leidersfuncties op het werk, maar voor iedereen die inspiratie zoekt voor efficiënt leiderschap over zijn of haar eigen (persoonlijke) leven.


4 sterren.13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page