top of page
  • Foto van schrijverNicole

Zoektocht naar zelf


Op een boekenbeurs vol tweedehands boeken struinde ik in de winter van 2020 langs schappen met rijen vol met boeken. Zo nu en dan ging er eentje in mijn steeds zwaarder wordende tas die ik om mijn schouders droeg. Zo ook dit exemplaar van een veelbesproken boek. Velen hebben deze al gelezen en van hen zijn er weer velen die dit boek als heel erg mooi beschrijven. Maar geldt dit ook voor mij?


Eten Bidden Beminnen

Een zoektocht van een vrouw in Italië, India en Indonesië

Elizabeth Gilbert

Roman, Uitgeverij Cargo, 2006 (14e druk 2008), 474 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

December 2022


* * * * ½


Ze had alles. Tenminste in de ogen van een buitenstaander, want alles wat zij voelt is paniek en verdriet. Dan verliest ze alles en neemt ze een besluit om een jaar lang te reizen, op zoek naar zichzelf en naar geluk.


Eerst gaat ze naar Italië op zoek naar genot.


“Uit het hart van mijn leven kwam een grote fontein…” (p. 61)


Ze vervolgt naar India waar ze in een Ashram zoekt naar spiritualiteit.


“De rustplaats van het verstand is het hart.” (p. 206)


Als laatste gaat ze naar Indonesië. In Bali zoekt ze naar balans en vindt ze het onverwachte.


“Soms uit liefde je evenwicht verliezen maakt deel uit van het leiden van een evenwichtig leven” (p. 425)De cover van dit exemplaar, er zijn inmiddels meerdere uitgaven op de markt, heeft een barok-achtig uiterlijk en een oranje tint. Erg opvallend is het niet, toch lijkt het in zijn geheel wel passend bij het verhaal.


Gilbert heeft dit boek geschreven als roman over haar eigen reis na haar scheiding. Geschreven vanuit de “ik” is Elizabeth dus ook het hoofdpersonage. Als lezer leer je haar bijzonder goed kennen gezien dit boek een heel uitgebreide en persoonlijke weergave heeft van zowel haar acties als haar gedachten. Niks lijkt geschuwd te worden als zelfs duistere gedachten op papier gezet worden om de lezer zo ook mee te nemen in haar gevoelswereld.

Elizabeth is echter een gewone vrouw, zoals jij en ik óf misschien wel je buurvrouw. Juist deze herkenbaarheid maakt deels de heerlijkheid van het verhaal. Dit zou namelijk iedereen kunnen overkomen in zowel de mindere als juist de heel romantische delen.

Ontwikkeling is een kernwoord van dit boek, daar Elizabeth door het boek heen de lezer als het ware meeneemt op een reis die haar meer zal vormen dan dat zij van tevoren had kunnen bedenken. Deze vorming door te reizen is een erg indrukwekkende en door de uitvoerige beschrijving ook zeker bijzonder inspirerend.


Het verhaal zelf is gebaseerd op de kralen van een Mala, waardoor het verdeeld is over drie delen, één deel per land wat zij aandoet, en daarnaast bestaat uit 108 hoofdstukken. Dit idee werkt erg goed, al wordt het verhaal hierdoor soms wel wat langdradig op enkele stukken. De flow wordt er dan voor even uitgehaald, maar deze is even later zeker weer terug. Het boek is wat dat betreft sowieso eerder een slow read dan een page turner, echter is dit wel op de juiste manier wat betreft overdenkingen en romantiek gedaan.

Haar reis heeft naast de ontwikkeling voor haar als persoon ook nog een extra spirituele lading als onderdeel van haar helingsproces. Lezers die hier minder mee kunnen zouden hierdoor wat meer moeite kunnen ervaren met het verhaal, echter hen die hier wel bekend mee zijn kunnen precies de voor hen toepasbare lessen uit haar reis halen en zo ook zelf tot roering gebracht worden.

Als extraatje weet Gilbert de lezer een inkijkje te geven in de culturen van de landen waar ze is. Dit doet ze zonder het gevoel van een reisgids te geven, maar wel op een geheel eigen manier die zeker de moeite waard is.


Gilbert haar schrijfstijl is een heerlijke, vrouwelijk en humorvolle stijl van een vrouw die we allemaal “kennen”. Eerlijk, nuchter maar met een zweem dromerigheid en een overduidelijke liefde voor taal, mensen en het leven. Niet alleen vertelt ze mooi, maar ze weet het ook nog eens zodanig te verpakken dat alles is als een Italiaans dessert.


Aan te bevelen voor romantica, voor liefhebbers van spirituele ontwikkeling en voor levensgenieters.


4,5 ster

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page