top of page
  • Foto van schrijverNicole

Want echt zijn moet je durven!

Eind vorig jaar ontving ik een persbericht in mijn mailbox ter promotie van dit boek geschreven door Tex Rijnders: Uit schaamte. Haar kende ik (nog) niet, maar de vlinder op het boek sprak me aan. Vlinders staan voor transformatie en dat vind ik persoonlijk één van de mooiste dingen aan het leven; alles transformeert. En dus las ik over het boek en ontving ik kort daarna het boek als recensie exemplaar op mijn deurmat vanuit uitgeverij Lucht, waarvoor veel dank.


Uit schaamte

Ontdek hoe de angst voor afwijzing je weerhoudt het leven te leiden zoals je wilt

Tex Rijnders

Uitgeverij Water, 2019, 220 bladzijdes


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Maart, 2020


* * * * ½


Schaamte. Vaak schamen we ons er al voor om het er alleen al over te hebben. Rijnders breekt hiermee door er juist een heel boek over te schrijven.


In Uit schaamte is er een duidelijke 2-deling gemaakt waarbij het eerste deel gebruikt wordt om Tex haar persoonlijke verhaal te delen gevolgd door de meer theoretische (onderzoeks-)informatie. In verschillende hoofdstukken leidt Rijnders je in dit deel langs meerdere leefterreinen waar schaamte een al dan niet grote rol kan spelen. Helpen bij het erkennen en herkennen van schaamte speelt in dit eerste deel een grote rol.

In het tweede deel geeft Rijnders een praktische draai aan de theorie door een uitweg te bieden en deze te koppelen aan praktische stappen. Het is in dit tweede deel dat we kennis maken met een deel van het doel van het boek: het helpen bij het bijsturen van schaamte. Zelfverkenner als ze is, weet ze:


“Ik kan steeds beter in het moment bewustheid inzetten om mezelf bij te sturen.” (p. 144)


Dat dit niet overal en altijd kan is een realiteit. Het is een proces. Uit schaamte zorgt er echter wel voor dat betreft het doel, het helpen bij het erkennen, herkennen en bijsturen van schaamte, de nodige basis gegeven wordt. Hierdoor is de juiste fundering gelegd voor de lezer om zijn of haar blik op de wereld te verbreden, want:


“De wereld is een spiegel die alles spiegelt wat er in jouw innerlijke wereld huist.” (p. 218)


Sterk als Uit schaamte is, zijn er verschillende zaken die een extra podium plaats verdienen. Rijnders haar kundigheid in dit onderwerp en de wijze waarop zij haar onderzoek gedaan heeft en hierover verteld is er hier een van. Het geeft aan in hoeverre zij zichzelf, maar ook haar lezer serieus neemt en hoe sterk haar motivatie is om te helpen. Haar persoonlijke aanpak en ook vooral haar openheid creëert een band van eenheid en versterkt haar waarde waarbij haar renaissance ook mijn, of jouw, renaissance is.

Maar dit persoonlijke dient ook nog een ander doel. Rijnders weet hiermee namelijk haarfijn de herkenning bij de lezer te creëren, waarna de confrontatie volgt. Deze confrontatie kan inslaan als een bom, maar tegelijkertijd is het er één die in plaats van je grondvesten laat schudden, juist één die beton stort op de steviger wordende fundering van je bestaan.

Uit schaamte geeft je tal van overdenkingen die je of op jezelf of op die ene kennis of dierbare kan toepassen. De wereld wordt breed en ineens weet je wat je ziet. Deze overdenkingen zijn een grote plus van dit boek, al zorgt het ervoor dat even snel doornemen er niet bij is.

Waar veel boeken sterk zijn in het praktische, missen ze diepgang. Andersom, bij veel diepgang ontbreekt vaak het praktisch toepasbare. Rijnders weet dit, blijkbaar, want door haar onderscheid in deel 1 en deel 2 heeft ze beide samengevoegd en een boek met diepgang geschreven die in het tweede deel een toepasbaarheid biedt die niet cliché is, maar wel haalbaar, menselijk en doeltreffend.


Kritisch gekeken moet er wel gezegd worden dat Rijnders haar beschuldigende houding tegenover “slechte ouders”, hoe terecht ook, minder prettig is. De schuldgevoelens die hiermee opgewekt kunnen worden hoeven niet eens naar waarheid te zijn. Toch zal elke (gevoelige) ouder enige vorm van twijfel kennen als het om het ouderschap gaat; het is immers niet voor niets het zwaarste beroep ooit, en deze twijfel wordt niet bepaald geknuffeld bij het lezen van dit boek.

Wat mogelijk een toevoeging voor persoonlijke toepasbaarheid had kunnen zijn, zijn zelftesten of anderzijds vragenlijsten van enig aard die de lezer ook inzichten had kunnen verschaffen.


Tex haar schrijfstijl is er één om te onthouden. Het is persoonlijk, oprecht met een hintje gepaste brutaliteit. Dit alles gaat vaak samen met een gezonde, ogenschijnlijk zekere, dosis zelfspot en andere vormen van humor. Tegelijkertijd weet ze bevlogen, rechtdoorzee en kundig te schrijven.


Tex Rijnders, volgens haar website een kennis deler, groeier, veranderaar, veelzijdig en een zelfverkenner, heeft hiermee een undercover parel op de markt gebracht die veel meer onder de aandacht mag komen. Uit schaamte is alles wat ik verwachtte, wat ik hoopte, en meer. Ik kan dit boek dan ook zeker aanraden aan een ieder die in de thema’s transformatie, persoonlijke ontwikkeling en dergelijke is geïnteresseerd.


Maar voor een betere wereld gun ik eigenlijk iedereen dit boek!


4,5 ster.


Heb jij genoeg durf?

Koop Uit schaamte dan bij je lokale boekhandel of bestel het boek HIER.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page