top of page
  • Foto van schrijverNicole

Waarheid in verdrukking

Ik mocht weer meedoen met een blogtour van Uitgeverij Hamley Books. Dit keer met het boek ‘Mijn waarheid’ geschreven door Sandra J. Paul.


Mijn waarheid

Sandra J. Paul

Hamley Books, 2020, 244 en 238 pagina’s


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Oktober/november 2020


* * * * ½


Als Elias in Natalie zijn ware liefde vindt kan hij niet wachten totdat zijn beste vriend Nathan de vrouw die zijn hart gestolen heeft, ontmoet. Het huwelijk volgt snel en Natalie ziet graag een bijzondere wens in vervulling gaan. Hiervoor moeten ze echter wel een risico nemen die ze bereid zijn te nemen, maar die achteraf wellicht het gevolg niet waard was. Haar dood geeft deze ‘mooiste dag van hun leven’ een vreselijk einde.


“Op een of andere manier worden botten en organen nog steeds bijeengehouden door haar huid die dan weer deels verborgen zit onder de voormalige bruidsjurk die nu een doodskleed geworden is.” (p. N41)


Beide mannen hebben hun eigen kijk op haar dood, waarbij de een de ander beschuldigd terwijl die ander met zijn hart onder zijn arm loopt.


“De pijn in mijn hart is zo heftig dat ik het ding eruit wil rukken en weggooien in de afgrond.” (p. E38)


Maar wie spreekt nu de waarheid?Het mooie subtiele kleurgebruik op de cover waarop we een vallende bruid zien laat nog veel aan de verbeelding over. Doordat er maar weinig flaptekst gedrukt staat weten we ook daardoor niet veel meer. Echter is dit mystieke juist ook de kracht van dit boek waardoor je begint te lezen. Bijzonder is dat de lezer zelf kan bepalen met welke verhaallijn hij begint.


Mijn waarheid draait eigenlijk om drie personages heen, waarvan er van twee een volledige verhaallijn uitgewerkt is. Natalie leren we als enige kennen vanuit de perspectieven van Nathan en Elias. Ergens is dit jammer, want haar leren kennen was ook zeker de moeite waard geweest, anderzijds werkt dit ook weer mee in de gehele mystiek en tragiek welke kenmerkend is voor dit boek. Tot vlak voor het eind kan Natalie beschreven worden als meegaand en afwisselend ingetogen en uitgesproken. Ergens is ze heel open, maar toch sijpelt er zo nu en dan meer diepgang door wat tot denken aanzet.

Nathan wordt neergezet als een vrij typische ‘nice guy’. Hij begeeft zich met name op de achtergrond, soms zelfs meer in de schaduw dan nodig, en lijkt niemand tot last te willen zijn terwijl hij hiermee juist de zorgen van anderen op zich af roept. In zijn ontwikkeling lijkt het erop dat hij naar het eind toe wel wat krachtiger wordt als persoon en zich meer uitspreekt.

Elias is meer een type van zakelijk afstand. Hij staat vol van ambitie en voelt zich in eerste instantie het best indien omgeven met enigszins materialistische welvaart. Bij hem is een mooie ontwikkeling te zien daar Natalie hem milder en zorgzamer lijkt te maken. Ook lijkt hij door haar meer in contact te komen met zijn gevoelens wat hem als persoon ook completer maakt.

Doordat Mijn waarheid zich afspeelt zowel vanuit Nathan zijn perspectief als die van Elias, krijgt de lezer een haast perfecte uitwerking van hen als persoon voorgeschoteld, waarbij heel duidelijk hun eigen kijk op de wereld naar voren komt. Een mooi kijkje in de innerlijke wereld van deze twee mannen.

Daarnaast zien we hierdoor goed wat perceptie en interpretatie met een verhaal kan doen. Vragen als: bestaat dé waarheid wel? en wat voor invloed heeft trauma op je herinneringen?, zijn vragen die zeker een rol spelen bij een verhaal als deze.

De plottwist, slechts deels voorspelbaar, zorgt ervoor dat alles als één grote puzzel in elkaar valt en wordt op exact het juiste moment gegeven. Zonder haast, maar ook zeker niet te traag en in de juiste toon om bij de lezer emotie teweeg te brengen.

Beide verhaallijnen hebben een passende tendens die zich in vertelde tijd in twee fases afspelen. Enerzijds hebben we de ontmoeting in een paar dagen vertelde tijd, welke ook deels als flash back beschreven wordt. Anderzijds is er de huwelijksdag. Het wordt aan de lezer gegeven in een soort dagboekvorm wat het geheel een persoonlijk tintje geeft.

Beide verhaallijnen wisselen per hoofdstuk van datum en locatie wat ook zorgt voor iets verwarring, maar het maakt het uiteindelijk wel tot één mooi geheel. Dit mooie geheel werkt soepel toe naar het einde, gesloten met details die op de juiste manier afgewerkt zijn. Het enige wat nog rest bij de lezer is een gevoel van tragiek.


J. Paul haar schrijfstijl in Mijn waarheid is met name helder, met juist gebruik van mystiek, psychologie en kracht. Met haar kwaliteit weet ze duidelijk wat ze kan en zoekt ze naar nieuwe concepten en weet ze zelfs grenzen te bereiken die ten goede komen van het verhaal. Met haar spel tussen wat ze geeft en wat ze bewaard voor later weet J. Paul haar lezers in het verhaal te trekken en scherp te houden.

Haar persoonlijke noot met betrekking tot wat voor haar aanleiding was om dit verhaal te (her)schrijven, is tevens bijzonder te noemen. Juist ook doordat ze dit met haar lezers deelt, groeit de verbondenheid.


Doordat Mijn waarheid in wezen een 2 in 1 verhaal is, is dit boek subliem wat betreft concept. J. Paul weet heel goed beide verhalen tot één geheel te laten samen vallen waardoor alles tot in detail klopt. De complexiteit om dit te bewerkstelligen is slechts aan weinigen voorbehouden, waardoor gezegd kan worden dat J. Paul een bijzonder goede auteur is. Door beide perspectieven los van elkaar te beschrijven, is Mijn waarheid psychologisch ook erg sterk, waardoor het thriller-deel van dit boek een extra dimensie krijgt en het ook voor niet-thriller liefhebbers zeker een boek is wat in de smaak zal vallen.4,5 (5) sterren.Zelf beide waarheden ontdekken? Koop Mijn waarheid bij je lokale boekhandel of bestel het boek HIER online.


Of klik HIER voor het e-book.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page