top of page
  • Foto van schrijverNicole

Vind je ware vorm


Susan Smit is een schrijfster die ik erg bewonder. Toen ik online zag dat ze dit boek uit ging brengen werd ik gelijk enthousiast en dus bestelde ik bij haar een gesigneerd exemplaar.


Magisch dagboek

Ontdek de heks in jezelf

Susan Smit

Unieboek/Spectrum, 2022, non-fictie (zelfontwikkeling & spiritualiteit), 240 bladzijdes


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Maart 2023


* * * *


Gedrukt in het goud staat op de cover duidelijk beschreven waar het in dit boek om gaat. Het is een ontdekking waarbij je als lezer een dagboek, om zelf in te vullen dus, voor je hebt liggen, met de nadruk op je persoonlijke magische ontwikkeling. Dit gouden kader krijgt verdere opvulling door een pentekening van natuur, dieren en de maan gedrukt op een zachte achtergrondkleur.

Het boek zelf is logisch ingedeeld in verschillende onderwerpen en heeft vaak mooie illustraties ter ondersteuning waardoor de zachte sfeer in heel het boek doorwerkt.


Vele elementen vanuit de hekserij-leer komen in ‘Magisch dagboek’ aan bod. Hierbij heeft Smit gedacht aan het verstrekken van een beetje informatie, al ligt de nadruk erg op het zelf invullen. Hoe kan jij als heks jezelf (her)vinden? Dit zorgt ervoor dat dit boek voor echte beginners wellicht nog een bruggetje te ver is, maar voor hen die toe zijn aan stap twee zal dit boek een goede toevoeging zijn.


Hekserij is een onderwerp waar heel veel informatie over te vinden is. In veel gevallen kan deze informatie overweldigend of op een andere manier simpelweg te veel of niet accuraat genoeg zijn. Echter, wanneer je je hierin wilt verdiepen biedt het ‘Magisch dagboek’ hiervoor te weinig basisinformatie. Deze informatie is dan wel weer terug te vinden in andere boeken door Smit geschreven.


Waar het ‘Magisch dagboek’ zich in onderscheid in de meest positieve zin van dit woord is eigenheid. Het boek stimuleert eigen denken en biedt hierin een leidraad om te volgen zodat de ontdekkingstocht in de vorming van de heks in jezelf niet verloren gaat, maar dat er door goed geplaatste routepaaltjes een stabiele en doordachte “tocht” te maken is. Dit samen met de woorden van Smit zorgen voor een veilige omgeving om jezelf écht te kunnen zijn en je ware vorm bij elke pagina een beetje meer aan te kunnen nemen. Dit maakt het boek haast onmisbaar voor hen die zich na het inlezen in het onderwerp meer willen toewijden aan hekserij en hen die zich hierin willen ontwikkelen. Het maakt het boek bijzonder toegankelijk en is dan ook veelal direct “bruikbaar”.


Niet alleen zorgen de invuldelen in dagboekvorm voor de nodige interactie; Smit heeft ook slim gebruik gemaakt van het stellen van vragen ter verdieping van het onderwerp, of ter ontdekking van de heks in de lezer. Deze vragen variëren van 3 simpele vragen tot een behoorlijke lijst bij het schaduwwerk deel. Bij dit alles heeft Smit rekening gehouden met zowel het doel van het boek als de wens van de lezer, al schuwt ze ook niet om diep te gaan.


Haar schrijfstijl is een prettige, zacht invoelende en bemoedigende, maar tevens ook één waar de kennis over dit onderwerp zo enorm voelbaar is dat het bijna jammer is dat er niet meer informatie om van te leren aan het ‘Magisch dagboek’ is toegevoegd.


Voor hen die na het informatie vergaren toe zijn aan de volgende stap binnen de hekserij.


4 sterren.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page