top of page
  • Foto van schrijverNicole

Vertrouwen

Van Jen Minkman las ik eerder al ‘Mijn hart van ijs’. Toen bij Uitgeverij Hamley Books de cover en flaptekst van haar nieuwste bekend werd gemaakt wist ik direct dat ik ook aan deze blogtour mee wilde doen.


Sterrenjager

Jen Minkman

Uitgeverij Hamley Books, 2022, 377 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Juli, 2022


* * * *


Een lang bewaard familiegeheim heeft in het jonge leven van de tweeling Berry en Ozan al eerder voor flinke opschudding gezorgd. Ditmaal ligt de druk bij hen om ervoor te zorgen dat de onthulling van het geheim goed vervuld wordt. Hun tocht brengt hen via Latijnse raadsels naar uithoeken van de wereld. Gelukkig staan ze er niet alleen voor in deze strijd waarin de toekomst van de mensheid in hun handen ligt.


“Maanlicht zou iets kunnen onthullen dat bij daglicht niet te zien is.” (p. 315)Typerend voor een boek uitgegeven door Uitgeverij Hamley Books is de nette afwerking, sprekende cover en kwaliteit van het papier. Ook deze hardcover editie van Sterrenjager doet hier niet voor onder. Lichte veren tegen een donkere sterrenhemel als symbool voor de strijd tussen licht en donker waarbij die ene vallende ster het gevoel van hoop en vertrouwen symboliseert. Perfect passend bij het verhaal straalt de cover ook echt kracht uit.

De flaptekst geeft een goede indicatie van het verhaal zelf, zonder dat het te veel weg geeft van wat het verhaal zelf spannend maakt.


De personages in Sterrenjager zijn allemaal even uniek en vanwege uitingen van onder andere genderneutraliteit ook zeker van deze tijd. Als hoofdpersonages zijn Berry en Ozan de voornaamste karakters, al is Roth ook zeker een belangrijke en bijzondere toevoeging hierop.

Berry weet als personage krachtig over te komen. Zij weet zich goed staande te houden ook al wordt de druk aardig opgevoerd voor haar. Wel zien we wat passende onzekerheid zo nu en dan, met name als het gaat om de liefde. Uiteindelijk weet zij zelfs in tijden van twijfel voor vertrouwen te kiezen.

Ozan is de tweelingbroer van Berry. Hij is autistisch en dit is op mooie en respectvolle wijze meegenomen in het verhaal. Zijn moeite met zichzelf te uiten en zijn verminderde vermogen om met situaties om te gaan, is waar bij hem veel ontwikkeling in te vinden is.

Roth is vanaf het begin een mysterieuze man, die met zijn enigszins onhandigheid zijn plek in de groep probeert te vinden. Wanneer dit zich uit in een identificatie als hen wordt ook dit mooi gedragen door de groep. Roth groeit als persoon en weet steeds meer houvast voor zichzelf te creëren en daarmee ook voor altijd te kiezen voor een leven daar waar hij hoort.


In opbouw kan Sterrenjager mogelijk als wat traag worden ervaren. Ergens past dit wel bij de tocht, anderzijds waren met name wat wisselingen in tempo wellicht prettig geweest. De originaliteit zit hem met name in de details die op zichzelf zodanig goed uitgewerkt zijn dat hier zeker gebruik is gemaakt van heel veel onderzoek wat in een creatief schrijversjasje is gegoten. Hierdoor staat het verhaal erg stevig wat het als lezer zeer toegankelijk maakt om in gedachten mee te reizen met de groep.

In drie delen werkt Minkman toe naar het slotstuk welke als bijzonder en onverwacht omschreven kan worden. Er zit een zekere voorspelbaarheid in, alleen de wijze waarop deze uitkomt blijkt toch weer anders dan vooraf aangenomen.


Minkman haar schrijfstijl in Sterrenjager kan worden omschreven als prettig realistisch, bijna huiselijk, in combinatie met goede informatieve stukken en thematiek, overgoten met een jus van bovennatuurlijke verschijnselen, mysterie en avontuur. Een bijzonder fijne mix omdat het zo snel leest, weet te boeien en de lezer ook nog een zekere lading mee kan geven.


Voor de raadseloplossers onder de lezers. Voor hen die vanaf de bank mee willen op reis.


4 sterren

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page