top of page
  • Foto van schrijverNicole

Tot leven gewekte waarschuwing

Tot leven gewekte waarschuwing


Afgelopen oktober las ik deel 1 van de dodenreeks, nu is het tijd voor deel 2. Ook deze las ik als onderdeel van een blogtour.


Als doden spreken

Mel Hartman

Uitgeverij Hamley Books, 2021, 301 bladzijdes


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink


* * * *Na de vorige crisis zit April in de knoop met zichzelf en het duister wat ze ervaart. Veel tijd krijgt ze alleen niet om hiervan te herstellen, want een dode heeft een soort verzoek tot opwekking gedaan. Wat April dan te horen krijgt maakt dat zij zich opnieuw de strijd aan moet gaan, alleen moet ze dit keer niet Terr redden, maar zichzelf en iedereen die haar dierbaar is.


Geheel in April haar stijl gaat dit niet zonder de nodige gebeurtenissen, ontmoetingen en uiteraard haar sterke band met haar vriendenMet een kleurrijke en dromerige cover en gouden letters valt ‘Als doden spreken’ zeker op. Opnieuw is ervoor gekozen om April als centerpiece op de cover te plaatsen. Het binnenwerk is, zoals de kwalitatieve hoge standaard is van Uitgeverij Hamley Books, tot in de puntjes verzorgt.


Typische April gaat ook in dit tweede deel op geheel eigen wijze om met de crisis voorhanden. Hoewel de strijd niet te vergelijken is met die uit deel één, zien we overeenkomsten in de aanpak en het feit dat zij zichzelf weet te omringen met de juiste personen voor de taak.

Mayo is een nieuw personage binnen April haar vaste kring, waarvan de trouw, vriendschap en kracht vanaf het eerste moment een vast gegeven is. Over haar geschiedenis wordt nog niet veel duidelijk, maar dit gaat waarschijnlijk door in het derde deel.

Als doden spreken laat wederom vele wezens de revue passeren, echter is dit een beetje in een overdaad gedaan waardoor het soms net wat teveel weg krijgt van een encyclopedie voor fantasie wezens. Maar dat ze stuk voor stuk origineel zijn is wel een feit. In plaats van vele verschillende wezens introduceren, was het ook een optie geweest om de goden (met name Sekhmet) een grotere en intensere rol te geven.


Als doden spreken is een mooi en passend vervolg op het eerste deel uit de Dodenreeks, met een open einde als opzet naar een derde deel. Droomwereld Terr en haar wezens is nog altijd de basis van waaruit vele gebeurtenissen plaatsvinden waardoor er aan originaliteit geen gebrek is. De zeer gedetailleerde uitwerking maakt het echt, maar is soms ook wat teveel en langgerekt. Het plot is een vrij modern thema, maar van de ontknoping waren de verwachtingen toch wel hoger.

Het boek is met name geschreven vanuit April haar perspectief. Het bevat (te) korte snelle hoofdstukken maar heeft toch ook een traag verloop.


Hartman haar schrijfstijl is jong, humorvol en upbeat. Dit vlotte tempo met toch relaxte toon en sfeer past bij hoe April wordt neergezet.

De Vlaamse schrijfster debuteerde in 2007, waarbij ze tot ongeveer 2015 meerdere titels op haar naam had staan. Na een schrijfpauze is ze nu weer actief aan het schrijven waarvan de Dodenreeks serie bij Hamley Books uitgegeven gaat worden.


Als doden spreken krijgt van mij 4 sterren.April bijstaan in deze crisis? Je kunt Als doden spreken kopen bij je lokale boekhandel, of je besteld het HIER online


Liever het e-book? Deze kun je HIER bestellen.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page