top of page
  • Foto van schrijverNicole

Snelle reminder om diep te luisteren

Vorig jaar won ik bij het blauwe mannetje een stapel non-fictie boeken. Dit kleine boekje trok mijn aandacht en nu was het dan eindelijk tijd om het te lezen.

De eenvoud van aandacht

Wat je zoekt is dichterbij dan je denkt

Cathelijne Esser

Uitgeverij Scriptum, 2018, 222 bladzijdes

Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Mei 2020

* * *

In ‘De eenvoud van aandacht’ laat Esser ons kennis maken met zeven sporen die je op weg kunnen helpen op het pad naar dieper luisteren. Elk spoor heeft zijn eigen thema en wordt gevolgd door een meer praktische benadering. Deze praktische benadering had meer aandacht mogen krijgen.

Ook het belang van dieper luisteren en hoezeer dat in de huidige tijd voor velen onmogelijk líjkt, krijgt van Esser een podium in dit boek waarin deze twee gecombineerd worden tot mogelijkheden die wel meer toepasbaar zijn.

“Als niemand luistert naar niemand vallen er doden in plaats van woorden” (p. 73)

In ‘De eenvoud van aandacht’ weet Esser zeker handvatten aan te rijken om dieper te luisteren. Gevoelsmatig komt ze vaak in de buurt van het komen tot de kern, al weet ze deze kern net niet te raken.

Het boek is sterk in de handzaamheid waardoor het een zekere toegankelijkheid heeft en uitstraalt. Het voelt als een leesbare omarming zonder op te dringen of voor te kauwen wat hét antwoord is, maar wel met een duidelijke boodschap.

‘De eenvoud van aandacht’ voelt echter ook als wat veel van hetzelfde, alsof het in herhaling valt zonder dezelfde woorden te gebruiken. Echt vernieuwend is het daarom niet, maar het leest alsnog fijn als een soort reminder.

Het boek komt fris over met een bijna simpel te noemen vormgeving. Ook het binnenwerk is vrij sober, in korte handzame hoofdstukken. Dit geheeld zorgt voor een rustige uitstraling.

Deze stijl komt overeen met de schrijfstijl van Esser; zacht maar duidelijk en positief hoopgevend met veel gevoel voor empathie.

‘De eenvoud van aandacht’ gaat minder diep dan verwacht en gehoopt, en door de eenzijdigheid gaat de focus snel verloren.

Desalniettemin een fijn boekje om te lezen als het praten je teveel wordt of als je meer en dieper wilt luisteren.

3 sterren

Zelf dieper luisteren?‘De eenvoud van aandacht’ koop je in de lokale boekhandel, of HIER online.

Of HIER voor het e-book.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page