top of page
  • Foto van schrijverNicole

Rock and stones

Via bol.com won ik een zelfhulp boekenpakket met daarin onder andere dit boek van Hanneke Peeters. Omdat ik, samen met mijn dochter naast boeken ook edelstenen verzamel, we hebben er inmiddels meer dan 50, was ik hier heel erg blij mee. Vol verwachting begon ik aan dit boek, maar was dit terecht?


Rock your crystals

Selfcare met 50 kristallen

Hanneke Peeters

Kosmos uitgevers, 2019, 165 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Juli 2019


★★★


Rock your crystals laat je, zo laat de cover weten, kennis maken met “selfcare met 50 kristallen”. In dit boek, ogend als een soort gids, lezen we, nadat we een stukje geleerd hebben over hogere kristalkunde, over hoe wij op verschillende gebieden selfcare toe kunnen passen. In elk hoofdstuk komen verschillende elementen telkens terug, zoals: de schrijfster haar eigen ervaring, algemene selfcare tips, mooie quotes en afbeeldingen, welke kristallen hierbij ondersteunend kunnen zijn en hoe ze dat kunnen zijn en om het compleet te maken deelt Peeters vaak ook een ritueel om toe te passen.


“ Onthoud altijd dat je heus nog wel zult struikelen in het leven; de truc is om er niet meer bang voor te zijn. Het hoeft niet perfect.” (p. 82)


Hanneke Peeters schreef Rock your crystals met als doel anderen te motiveren om goed voor zichzelf te zorgen en hierbij kristallen als selfcare tool te gaan gebruiken, zo zegt ze in haar nawoord. Dit doel heeft ze niet in zijn geheel bereikt, wel wist ze te inspireren en te vermaken.


De titel kan echter in zekere zin als misleidend worden ervaren. De huidige titel geeft namelijk weer dat kristallen de hoofdrol hebben, echter is de hoofdrol meer weggelegd voor het selfcare element. Wanneer voor de titel, als voorbeeld, Rock your self of Rock your life was gekozen, had dit meer op de inhoud gewezen en was door het woord ‘Rock’ alsnog beeld gegeven aan de inbreng van kristallen.


Rock your crystals heeft zich vorm gegeven als een complete inspirationele gids, gecombineerd met een hoog doe-boek gehalte door de hoeveelheid zelf uit te voeren rituelen. Deze rituelen zijn mooi maar wellicht wat lastig uit te voeren in bijvoorbeeld een wat drukker gezin zeker wanneer je er simpelweg de ruimte niet voor hebt, of wanneer je er financieel niet toe in staat bent om over te gaan tot aanschaf van alles wat je volgens Peeters nodig bent. In het boek hanteert de schrijfster voor het gevoel wel een beetje een “alsof-het-niets-kost-mentaliteit”.

Daarnaast is het voor iedereen zelf te bepalen in welke mate de genoemde rituelen zweverig te noemen zijn; wanneer de rituelen door velen als iets te zweverig wordt ervaren dan zal mij dat niet verbazen. Waarschijnlijk zullen er meerderen zijn die wat betreft rituelen om welke reden dan ook, het liever houden bij simpel en klein.


Er moet wel gezegd worden dat het spirituele van edelstenen lastige materie is. Immers, de spirituele betekenis van de stenen is een soort semi-waarheid welke door de gebruiker zelf al dan niet ervaren en gegeven moet worden.


Toch is Peeters er in geslaagd om “moeilijke” materie te vergemakkelijken en te verzamelen. Hierbij heeft ze slim gebruik gemaakt van diverse kaders en lijstjes, al zijn al deze bij elkaar alsnog wat veel. De prettige hoofdstukindeling maakt dat je het boek later er gemakkelijk weer bij pakt wanneer je gerichter met edelstenen bezig wilt zijn, of een spirituele ondersteuning zoekt op een specifiek gebied bijvoorbeeld een goede nachtrust.

Waar het boek wat matig begon werd het wel wat interessanter naarmate het boek vorderde, al had ik wel graag wat meer gelezen over de achtergrond van edelstenen.

Haar schrijfstijl is prettig en toegankelijk. Het kan zelfs als zen omschreven worden. Ook maakt ze het heel persoonlijk door erg veel over haar eigen ervaringen te vertellen.


Voor mij persoonlijk was hoofdstuk 8 Rock your moon, vanwege mijn fascinatie voor de maan, het beste hoofdstuk in dit boek. Het eerste hoofdstuk, hogere kristalkunde, vond ik vanwege het ontbreken van diepgang, achtergrondinformatie en een écht heldere uitleg, het minst goede hoofdstuk.


Voor beginners is Rock your crystals wellicht een tikje overload, wat veel in het algemeen, maar wel spiritueel leerzaam. Voor de wat gevorderde verzamelaar is dit boek zeker geen musthave, het zal hen weinig nieuws brengen, maar desalniettemin zeker een leuke toevoeging voor bij de collectie als inspiratiegids.


Van mij krijgt Rock your crystals van Hanneke Peeters 3 mooie sterren.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page