top of page
  • Foto van schrijverNicole

Queeste vol avontuur


Eva Linden is een auteur van wie ik al eerder een boek las die mij erg aansprak. Ik was dan ook blij verrast toen ze geïntroduceerd werd binnen de auteursgroep van Uitgeverij Hamley Books. Uiteraard doe ik daarom ook graag mee aan de blogtour rondom dit eerste boek van een nieuwe reeks van de hand van Linden.


Duisternis

#1 De Zeven Zonderlingen

Eva Linden

Uitgeverij Hamley Books, 2022, 338 pagina’s


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink


* * * *


In een herberg komt een vrouw overstuur binnenvallen wanneer ze haar broer is ontvoerd en ze het ergste vreest. Vijf gasten besluiten haar te helpen en starten een zoektocht. Echter kunnen zij op dat moment nog niet weten wat hen op dat moment te wachten staat.


“Jullie zijn onderdeel van een eeuwenoude voorspelling” (p. 251)


Als zij uiteindelijk zelfs bij de keizerin aankomen worden zij door haar op pad gestuurd voor een avontuur waar zich nog twee man bij zullen voegen. Als Zeven Zonderlingen, elk met hun eigen rugzak aan levensgeschiedenis, gaan zij op een queeste waarbij ze diep zullen moeten gaan om boven zichzelf en elkaar uit te stijgen.


“Enkel een zuivere ziel kan de poort openen” (p. 322)



Een stad met bergen op de achtergrond. Donkere kleuren overheersen op de cover. De aantrekkingskracht zit hem in de sfeer die de cover hiermee weggeeft. Een sfeer van (oude) mysteries, van een avontuurlijke reis en van een ontrafeling van een eeuwenoude voorspelling.


Als zeven zonderlingen staan er zeven personages centraal in Duisternis. Een behoorlijk aantal wat te merken is doordat de balans tussen de personages soms nog wat zoekende is. Wat wel bijzonder is, is dat ze alle zeven als vrijwel “normale mensen” aan het avontuur beginnen om later (bijna) allemaal een deel van hun persoonlijke geschiedenis te delen met de groep. De wijze waarop de groep samen komt te vallen is erg mooi beschreven. Toch lijkt het hier “slechts” om een soort introductie van de personages te gaan; echte diepgang zal naar alle schijn in volgende delen gegeven worden, want ook in dit deel werd het slechts beetje bij beetje gegeven.


Linden heeft bijzonder veel zorg gestoken in het uniek maken van elk personage. Zo is elk personage een ander “wezen” met zijn of haar eigen eigenaardigheden. Ook in het creëren van deze fantasierijke wereld is Linden erg creatief en origineel gebleken, net als de toevoeging van meerdere magische voorwerpen. Dit maakt dat het geheel bijzonder goed samenvalt.


Het verhaal zelf heeft meestal een prettig tempo en het wordt fijn opgebouwd, al zijn er stukken die wat minder toevoegen voor het hele verhaal. Het is geschreven in wisselende perspectieven, wisselend van de ene zonderling naar de ander, zonder dat dit verwarring opwekt. Het verhaal zelf weet ondanks dit alsnog vloeiend door te lopen.

Het einde heeft Linden op een heel prettige manier open gehouden voor deel 2 van deze reeks. Ze sluit voor dit deel alles af om een afgesloten gevoel bij de lezer te creëren terwijl zij al wel de aandacht weet te vestigen op het volgende avontuur.


Linden haar schrijfstijl is in Duisternis zeer beeldend, waardoor zij in staat is om de wereld goed over te brengen. Soms is dit wellicht wat veel, waardoor het minder aan de verbeelding van de lezer over laat. Wel is zij duidelijk erg op haar plek binnen dit genre en kan zij erg goed een origineel stuk brengen.


Duisternis is deel 1 van een reeks die over de Zeven Zonderlingen zal gaan. De reeks is gebaseerd op het spel dungeons and dragons. Het boek is geschreven voor de jeugd, al zal het ook voor een YA door kunnen gaan.


Voor liefhebbers van een avontuurlijke queeste vol overwinningen en fantasy.


4 sterren

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page