top of page
  • Foto van schrijverNicole

Proberen zonder falen

Zorgen voor de Liefde. Een serie van schrijfster Anne May. Zowel de serie als de schrijfster hebben inmiddels een plekje in mijn leeshart weten te veroveren. Na Liefde zonder oordeel en Liefde zonder verleden, stuurde May mij ook #3 Liefde zonder toekomst op.Liefde zonder toekomst

Zorgen voor de liefde #3

Anne May

Dutch Venture Publishing, 2021, 302 bladzijden


* * * *Eén flatgebouw, twee mannen. Eén woont in de kelder, de ander in het penthouse. Hoe verschillend ze ook mogen lijken, ze hadden al vanaf het begin hun oog op elkaar laten vallen. Maar zoals met alles in het leven zijn er obstakels die overwonnen moeten worden. Samen, maar ook alleen. Beide hebben verledens die voor hen sporen in het heden achterlaten. Is er dan wel een toekomst samen mogelijk? En in hoeverre luistert de liefde naar het verhaal wat iemand bij zich draagt?


“Je kende mijn verhaal niet eens” (p. 287)Geheel passend in de stijl van de Zorgen voor de liefde serie, heeft ook dit boek een cover die een hoopvolle zachtheid uitstraalt. Verschil zit hem dit keer in de twee mannenarmen in plaats van het man-vrouw koppel die bij deel 1 en 2 de cover sieren. Dit verraad dat het verhaal gaat over de liefde tussen twee mannen.


In Liefde zonder toekomst staan River en Anne centraal. Twee mannen die zich elk in hun eigen wereld bevinden totdat ze elkaars wereld worden. Dit gaat soms met één stap vooruit en weer twee achteruit, waarbij de lezer ook meermaals getriggerd wordt met het verleden van beide. De ontrafeling van een push en pull effect waarbij liefde en afstand elkaar afwisselen brengt hierbij spanning in het verhaal terwijl de hoop een constante groei doormaakt.

De personages van beide karakters zijn zeer uitvoering beschreven, zij het dat dit in delen aan de lezer gegeven wordt. Dit is ook nodig, want het is behoorlijk beladen wat teveel is om ineens aan de lezer aan te bieden. De opbouw naar stabiliteit binnen hun karakters is met passend tempo gedaan waardoor de uiteindelijke ontwikkeling bij beide een echte opluchting met een goed gevoel is.


Het verhaal zelf is alleen al door het samenzijn van twee mannen, niet uniek, maar wel niet-standaard. Dit is zeker in dit geval van toegevoegde waarde. Liefde zonder toekomst is vanuit beide perspectieven geschreven, een stijl die May ook bij de vorige twee delen van de Zorgen voor de Liefde serie hanteerde. En met succes want ook dit keer maakte dit dat het geheel erg mooi in elkaar overliep en dat terwijl de lezer beide hoofdpersonages erg goed leert kennen. Het tempo is prettig en er worden verschillende keren kleine twists aan het verhaal gegeven die niet altijd voorspelbaar zijn.


Wel moet gezegd worden dat er buiten de verhaallijn om best vaak werd uitgeweken naar andere bij lijnen. Ook is er in Liefde zonder toekomst sprake van beladen verledens van beide hoofdpersonages.

Triggerwarnings zouden bij dit verhaal dan ook op hun plaats zijn, echter geeft het leven zelf ook geen waarschuwing. Dat gezegd: dit verhaal bevat heftige elementen die dus mogelijk kunnen triggeren, maar het zijn ook juist deze thema’s die het verhaal maken.


May probeert duidelijk aandacht te geven aan verschillende kanten van het leven, al was het nu soms echt een zware krop die verwerkt moest worden. Dit maakte het verhaal soms ook wat complex. Met dit complexe weet May dan wel weer erg goed te werken en ze maakt er een verhaal van te maken waarin dit alles alsnog lijkt te passen. May laat zelfs in dit soort complexe situaties de liefde zegevieren.


May haar schrijfstijl is door de hele serie heen zo mooi verbonden met haar personages. Ze schrijft alsof ze het leeft en het leest alsof je het leeft, en dit zorgt ook weer voor verbinding. Haar zachte schrijfstem heeft tegelijkertijd is hips, iets van het nu terwijl de aangetipte thema’s tijdloos zijn. Dankzij haar wordt bespreekbaar wat moeilijk is, met een noodzaak maar zonder drang gegeven.


Liefde zonder toekomst zal in het voorjaar van 2022 opgevolgd worden door Liefde zonder beperking.


Aan te raden voor hen die geloven in de liefde en voor hen die juist wel wat meer hoop voor de liefde kunnen gebruiken.


4 sterren

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page