top of page
  • Foto van schrijverNicole

Paardenbloem in een rozenperk

Mijn eerste boek van Emmelie Arents. Toen ik de cover zag wist het boek me al aan te trekken en dat werd door de flap niet minder. Dit boek las ik als onderdeel van de blogtour vanuit Uitgeverij Hamley Books


Amarant

Emmelie Arents

Hamley Books, 2022, 320 bladzijdes


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Juni, 2022


* * * * *



Amarant. Een stad waarin mensen een lagere klasse vormen om de hogergeplaatste Imperials te dienen. Imperials die afhankelijk zijn van creaties van leider Derix Silas, een regime waartegen STORM vecht.


Arelle is als mens laaggeplaatst en in afwachting van haar lot. Totdat ze besluit weerstand te bieden.


“Soms vraag ik me af of we niet beter een risico kunnen nemen in plaats van altijd maar te wachten” (p. 96)


Ceda wil als creatie niets liever dan blijven leven, al is zij hier niet voor geboren. Maar wat wacht haar buiten de voor haar vertrouwde muren? En wat moet ze doen wil ze het tij voor iedereen in Amarant doen keren?


“Alleen iemand die niets is, kan doen wat er gedaan moet worden” (p. 271)



Een gouden motvlinder op de cover. Symbolisch staat dit voor een transformatie vanuit de schaduw welke wordt aangetrokken tot het licht. Hierbij toont de mot zich soms nog mooier dan de aanverwante vlinder. Deze symboliek is erg mooi gevonden en zeker passend bij het verhaal.


Amarant kent meerdere bijrollen die overigens ook allemaal de juiste balans hebben gevonden in hun doel tot het verhaal. Elk van hen werd op de juiste manier neergezet zonder hierin te overdoen.


Als hoofdpersonages vallen Arelle en Ceda op door hun krachtige overkomen ondanks het feit dat hun start niet voor hen spreekt. Waar Arelle als mens tot de lagere klasse behoort is Ceda geboren als creatie. Beide klaar om Imperials te dienen. Beide worden ze aangetrokken door het licht van een beter leven. Hun drang om iets te betekenen voor de val van het regime en voor idealisme is passievol. In hun ontwikkeling valt een verschuiving te bemerken van afwachtend naar actief weerstand bieden.



Het verhaal weet vanaf moment één te pakken en de aandacht vast te houden. Met een bijzondere thematiek en een erg fijne plottwist staat Amarant garant voor heerlijk leesplezier. Maar Amarant heeft ook zeker een diepere laag, waarin het de lezer laat nadenken over maatschappelijke klassenverdeling, het nemen van risico en orgaandonatie. Want hoe maakbaar is het leven eigenlijk? Naast dit alles heeft Arents zelfs nog plek gevonden om vriendschappen te sluiten en een mooie hoopvolle liefde te laten opbloeien.

Een fijn tempo en een haast sublieme opbouw maken een prettige leeservaring. Daarnaast is Amarant zeker origineel gevonden en weet Arents alles aan haar verhaal ook zodanig kloppend te maken dat er geen moment van twijfel valt. Amarant wordt geschreven vanuit verschillende perspectieven, echter is dit geheel in lijn met het verhaal en wordt de leesflow zeker niet onderbroken.


Arents haar schrijfstijl is een zeer prettige en directe, met bijzonder mooi gebruik van woorden daar waar dit passend en van toegevoegde waarde is. Met veel kunde weet zij het donkere met het licht te combineren, en vijandschap in liefde over te laten gaan.


Aan te raden wanneer je gaat voor een diepere laag in een bijzondere setting. Erg fijn!


5 dik verdiende sterren!

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page