top of page
  • Foto van schrijverNicole

Onwerkelijke werkelijkheid

Enige tijd terug werd ik warm onthaald in de bloggroep van uitgeverij Hamley Books. Al snel merkte ik dat het veel weg had van een familie, met een gedeelde liefde voor mooie, sterke en ontroerende verhalen. Het is dan ook met enorm veel trots dat ik vanuit Hamley Books mee mocht doen met mijn eerste blogtour. De blogtour van Het leven dat ik kende.


Het leven dat ik kende

Als je speelt met vuur, ben je nergens veilig

Esther Boek

Hamley Books, 2019, 315 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

November, 2019


★★★★½


Roelf en Sophie wonen nu in een klein dorpje in Brabant in een fijn huisje, beide een leuke baan en goede vrienden. Maar de weg naar dit heden was allerminst makkelijk te noemen. Zeker voor Roelf was het een strijd waarin hij alles verloor wat hij lief had.


“Ieder van hen moederziel alleen, met slechts een verpletterend verdriet als gezelschap” (p 74)


Toch weet hij dan de liefde weer te vinden, en even lijkt het leven hem samen met Sophie toe te lachen. Als dan hun geliefde boerderij met al haar herinneringen volledig afbrandt, lijken hun levens opnieuw een groot drama. Dit drama is compleet wanneer niet iedereen in Roelf zijn onschuld geloofd, en dit verstrekkende gevolgen heeft.


“Roelf kan wel vrij zijn, veilig zijn is geen zekerheid meer” (p 291)


Het leven dat ik kende is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een verhaal wat laat zien hoe sterk en veerkrachtig de mens kan zijn als het daartoe gedwongen wordt. Het laat zien dat de werkelijkheid vaak onwerkelijker is dan menig fantasieverhaal.


Roelf toont zich in dit verhaal een man die voor het ongeluk geboren lijkt te zijn. Maar hij is ook merkbaar sterk en veerkrachtig. Door alle gebeurtenissen, die hem natuurlijk niet in de koude kleren gaan zitten, ontmoeten we op het einde een deels wantrouwende man, getekend door het leven.

Sophie is een stuk jonger, en zij staat daardoor in het begin nog wat naïever in het leven. Maar ook zij wordt al snel wijzer door ervaring en dit laat ook bij haar zijn sporen achter.

Ellen komt in het verhaal naar voren als een gevoelige ziel voor wie het leven een keer te vaak teveel wordt. Door wat ze te verwerken krijgt is het dan ook moeilijk om het leven te kunnen dragen.


Tim is een kleine jongen die een grote voetafdruk achter zal laten in de harten van elk die dit boek lezen zal.


In Het leven dat ik kende komt het leven zelf in al haar facetten naar voren. Het gaat over liefde en scheiden, over geboren worden en de dood, over het opbouwen en het compleet weggevaagd zijn. Het gaat over (de rol van) het verleden in de toekomst terwijl het heden in de knel zit.


Esther Boek weet met haar schrijven dit verhaal het podium te geven dat het verdient. Haar manier van schrijven is prettig om te lezen. Wat zij schrijft zit vol emotie en het is daarmee erg intens te noemen. De pijn van dit verhaal is voelbaar doordat het met zowel kracht als finesse geschreven is. Personages worden zodanig goed beschreven dat de lezer hen goed leert kennen en zich verbonden kan en mag voelen met hen. Kundig als ze is, weet ze dit verhaal op een vlotte en toegankelijke manier aan de lezer te brengen.


Het leven dat ik kende verteld de vele gebeurtenissen in het leven van met name Roelf, later samen met Sophie. Om dit “passend” te krijgen is er gebruik gemaakt van nodige, soms wel erg grote, tijdssprongen die vaak toch ook wel erg abrupt kwamen. Ook lag de intensiteit wat betreft emoties met name in het eerste helft en wil de tweede helft zo nu en dan wat traag zijn. Soms was de verhaallijn tevens lichtelijk voorspelbaar, deels veroorzaakt door eigen inzicht maar ook soms doordat de achterflap al enige hints had gegeven.


Al op pagina 2 van dit boek weet Esther Boek de lezer al een mooie quote mee te geven. Een quote die je door het hele verhaal heen zult opmerken tussen de regels door.


“Niet dat wat je overkomt bepaalt jouw leven, maar hoe je omgaat met dat wat je overkomt is essentieel” (p 2)


Het leven dat ik kende is een bijna perfect boek dat je zeker zal weten te raken en je dankbaar laat zijn voor je eigen leven. Het is een boek die je “voelt” terwijl je het leest. Daarom, voor de bijna perfectie, 4,5 ster.


Verdient Het leven dat ik kende ook een plekje in jouw boekenkast?

Koop het boek bij je lokale boekhandelaar of bestel het boek HIER


41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page