top of page
  • Foto van schrijverNicole

Onbewust in een bewuste hel

Als onderdeel van de blogtour ontving ik een exemplaar van Hell City, zoals eerder te zien was in mijn unboxing filmpje. De cover is een opzichzelfstaand ‘piece of art’ en alleen al daardoor was ik vanaf het moment dat ik wist dat dit boek eraan zat te komen erg nieuwsgierig naar dit boek, wat de vorm van een novelle heeft gekregen.

Hell City

Laatste halte

Joanne Carlton

Uitgeverij Hamley Books, 2020, 147 pagina’s, cover design door Sean Lowery – Lauren Dawes

Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

April, 2020

* * * *

Ze wordt wakker in een ruimte die ze niet kent, waar het vuur haar niets doet, maar de rook haar lijkt te verstikken. Welkom in Hell City!

De kamer geeft haar een iets te letterlijk warm welkom. Wanneer ze besluit op onderzoek uit te gaan blijkt al snel dat ze niet alleen is, al is dit niet het gezelschap waar ze op hoopte.

“Dit is een wereld opgebouwd uit haar eigen angsten, gecreëerd uit de vele frustraties die in haar hebben vertoefd toen ze nog in leven was, en ze wil er geen deel van uit maken.” (p. 49)

Ontsnappend aan de greep van wezens die alleen in fictie lijken te bestaan weet ze net genoeg moed bijeen te rapen om zichzelf te verdedigen en voor de overwinning te gaan. Deze strijd blijkt niet alleen fysiek zwaar, ook emotioneel lijkt de eenzame strijd haar uit te putten.

Onverwacht blijkt één van de monsters de beste vriend van de mens, een zwarte labrador. Zij weet de strijd met volle moed weer aan te gaan waardoor het uiteindelijk duidelijk wordt.

“Dit is niet het begin van iets nieuws, maar het einde van iets ouds.” (p. 128)

Zoals altijd bij een boek uit de collectie van Uitgeverij Hamley Books, is ook deze novelle tot in de puntjes verzorgd. Dit keer is de cover ontworpen door een ware kunstenaar, Sean Lowery, en kreeg Carlton juist door dit kunstwerk de benodigde inspiratie voor dit verhaal.

In Hell City staat het meisje, die we ook op de cover zien, centraal. Met haar vecht je bijna letterlijk vanaf het begin mee. Haar angst en eenzaamheid zijn voelbaar door het verhaal heen waardoor haar hernieuwde moed telkens een boost geeft aan het verhaal. Dat de hond haar meer zelfvertrouwen lijkt te geven en, zo blijkt later, symbool staat voor zoveel meer, is een prachtig detail.

Later leren we dat Hell City een onderbewuste verwerking blijkt, waarbij de werkelijke overwinning groter is dan welk monster ook.

In prettig korte hoofdstukken en in maar vier dagen vertelde tijd weet Carlton je in deze novelle mee te nemen in een monsterlijk gevecht. Hell City heeft een gesloten einde waar je mond van open valt. De diepere laag in de plottwist is er zeker eentje die je weet te raken, helemaal omdat deze tegen alle verwachtingen in gaat.

Hoewel het verslaan van monsters in een kapotte wereld niet voor het eerst geschreven is, mag Hell City alsnog origineel genoemd worden, gekeken naar de plottwist en de wijze waarop dit diepere maatschappelijke probleem vorm heeft gekregen in deze novelle. De uitwerking is erg goed, passend bij de doelgroep en perfect zintuiglijk gedaan, waardoor je er als lezer middenin zit. In Hell City weet Carlton de aandacht van de lezer zonder te pauzeren, vast te houden.

Hell City is zeker een aanrader, zowel voor de liefhebbers van monsters als voor hen die wel wat moed kunnen gebruiken bij hun eigen overwinningen.

4 Sterren.

Op bezoek in Hell City? Haal je ticket bij de lokale boekhandel, of bestel het HIER online.

Of HIER voor het e-book.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page