top of page
  • Foto van schrijverNicole

Matrix en meer

Vorig jaar kocht ik bij Felinova de bundel met daarin het I love Happy Cats handboek, de Revolutie en het werkboek. Het handboek las ik eerder, en graag, met daarin vooral voor de beginnende kattenliefhebber heel veel mooie tips en trucs.


I love happy cats Revolutie

Anneleen Bru

Felinova, 2019, 402 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Februari 2022


* * *


Waar het Handboek eindigt, daar gaat Revolutie verder.


Met de leren cover met gouden opdruk en gestanste afbeelding van drie katten, straalt de luxe van het boek af. De omvang van het boek voegt daar nog een extra laag aan toe. Zelfs ongelezen zou dit boek mooi staan in de boekenkast, of subtiel op een leestafel. De afwerking voldoet aan hele hoge verwachtingen en dit gaat ook verder door in het binnenwerk. Door het gehele boek zijn ook prachtige foto’s te zien. Leuk detail is dat deze foto’s nagenoeg allemaal gemaakt zijn door zogeheten ‘catfluencers’: een groep katteneigenaren die zich achter Bru haar zienswijze scharen. Achterin het boek worden deze mensen, samen met eventueel de naam van de kat, weergegeven.


Opgedeeld in drie delen valt in I love happy cats Revolutie een schat aan informatie te vinden. In het eerste deel gaat zij dieper in op het dier dat de kat is. Hierbij wordt wel verwezen naar het eerdere Handboek, maar de informatie gaat zodanig veel verder dat het geenszins een vergelijking of herhaling is. Aan het einde, in deel drie, worden een aantal veel voorkomende gedragsproblemen uiteengezet en besproken van oorzaak tot gevolg en oplossing. Hierbij is Bru bijzonder volledig, maar hierin valt ze wel af en toe in herhaling.


Het grootste deel van het boek bestaat uit het bespreken van het door Bru ontwikkelde therapieplan: de Kattenmatrix. Deze bestaat uit 5 delen met in totaal 45 onderdelen waarvan de laatste (gedragsmodificatie) ook weer uit 5 fases bestaat. Het bespreken van de matrix daar heeft Bru meer dan 200 pagina’s voor genomen; dit is erg veel en aangezien hier wel vaak en veel in herhaling verteld wordt had dit zeker ook bondiger gekund. Nadeel van dit deel zo uitvoerig bespreken is dat de aandacht hierdoor ook verslapt en de boodschap, die voor Bru zo belangrijk is, hierdoor deels minder goed over komt. Begrip voor de uitvoerige en volledige uitleg is er zeker, maar waarschijnlijk is dit in deze toch ook een valkuil geworden.


Bru haar kennis en ervaring is op elke pagina en in elk geschreven woord van I love happy cats Revolutie voelbaar. Haar wens om op groots niveau een welzijnsverbetering voor alle katten te bewerkstelligen, is voor haar overduidelijk de drijfkracht achter haar schrijven. Een dergelijke gemotiveerde schrijfster kan dan ook niet anders dan bevlogen schrijven.

Valkuilen voor haar zijn wel het te uitvoering en volledig te willen zijn, waarmee ze dus ook wat in herhaling valt. En hoewel ze zeker graag gelezen wordt, zorgt dit juist voor het stilvallen van de motivatie en een 180 graden effect op haar eigenlijke doel.

Interactie zoekt Bru vooral in het aparte werkboek. Bijzondere keuze om het niet in het boek zelf te integreren, toch kan dit zeker een voordeel zijn om op deze manier echt iets te kunnen doen voor het welzijn van de katten. Lezers worden dubbel gemotiveerd om er mee aan de slag te gaan.


Een uitgebreid naslagwerk voor de meer getrainde katteneigenaar met het welzijn van de kat voor ogen, wat in omvang zeker bondiger had gekund en gemogen.


3 sterren

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page