top of page
  • Foto van schrijverNicole

Magische Legacy

Fan ben ik inmiddels van Latoya Morris. Toen er vanuit Uitgeverij Hamley Books een blogtour werd georganiseerd rondom haar nieuwste young adult hoefde ik dan ook niet te twijfelen. Deze blogtour deelname had echter al eerder online gemoeten, maar door het afronden van een opleiding was ik behoorlijk vermoeid en ik werd daarnaast ook nog eens ziek. Hierdoor kon ik helaas mijn deelname niet op tijd doen, maar heeft deze dus enige vertraging gekregen. Ik dank Uitgeverij Hamley Books voor hun begrip in deze.


Nooit Gedacht

Latoya Morris

Uitgeverij Hamley Books, 2021, 392 bladzijden


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Januari 2022


* * * *


Met het dagboek van haar voorouder Wendy onder de arm gaat Eavan, samen met collega Chris, de ruimte in op zoek naar de planeet en de jongen uit de verhalen. Ze reizen dwars door een meteorenregen als ze ineens landen op een planeet die voor hen compleet onbekend is. Is de planeet werkelijk zo betoverend prachtig en de jongen nog steeds geen dag ouder? Of schrijven zij hun eigen avontuur?


“Nu het eenmaal was ontwaakt, leek het bij haar te horen en niet meer weg te gaan” (p. 343)Het bijna 400 pagina’s tellende boek heeft een cover die elke fan van sprookjes en fantasie weet aan te spreken. Hoewel het piratenschip in het midden doet vermoeden dat zij de hoofdrol hebben, is dit slechts een deel van het verhaal. De eilandkaart aan de binnenzijde is een mooie extra en de afwerking is, zij het met wederom iets te veel hoofdrol voor de piraten, met veel zorg gedaan.


De belangrijkste personages in Nooit Gedacht zijn Eavan, Chris, Caelian en Dresh. Hoewel Morris in vorige werken uitblonk in de uitwerking van de personages, liet ze dit in dit verhaal wat mysterieuzer. Dit maakte in eerste instantie de connectie wat moeilijker, maar uiteindelijk zorgde dit wel dat het beter passend was bij het verhaal en droeg dit bij aan de twists die Morris kundig in het verhaal heeft weten te passen. Caelian wist Morris wel meer belichaming te geven, wat samen met zijn wispelturigheid alsnog voor verassingen kon zorgen.

Dresh en zijn piratenbemanning zorgen voor de nodige spanning in dit avontuur, al zijn ze ook wel als erg typische piraten neergezet, op een enkele kleine twist na.


Het verhaal duurt even voordat het je meesleurt in de wereld van het eiland Ash ’t en Garten. Het bekend worden met de stijl, de karakters en de omgeving heeft wat tijd nodig, maar eenmaal daar is het verhaal ook echt aan.

Met meerdere goedgeplaatste en niet altijd voorziene twists, weet dit verhaal echt wel te verrassen en daarbij totaal niet standaard te zijn. De weg naar het einde van het verhaal zit vol met creatieve en avontuurlijke elementen waarbij ook verwarring in de liefde een plek weet te krijgen.

Bijzonder is dat van dit verhaal een heel eigen verhaal gemaakt is. Er worden wel degelijk hints gegeven naar een bepaald bekend sprookje, maar het doet dit verhaal te kort wanneer het hiermee vergeleken zou worden. Morris weet heel goed van haar bron gebruik te maken als inspiratie om hier vervolgens naar eigen inzicht iets nieuws op te bouwen.


Morris blinkt uit in creativiteit en het bouwen van een verhaal waarin het einde precies is wat de lezer nodig had, zonder dat de lezer daar zelf van op de hoogte was. Hierdoor gaat het bij haar schrijven altijd net iets anders, met net een twist extra, of met net wat meer duisternis voor het licht.

Morris haar verhalen hebben een ‘happy end’ maar dan wel op haar manier, met net dat extra rauwe randje.


Een aanbeveling voor wie een tijdreis wil maken naar een bijzondere planeet om daar op avontuur te gaan waarbij niks onmogelijk lijkt.


4 sterren

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page