top of page
  • Foto van schrijverNicole

Het kruispunt van leven en dood

Al toen de cover gerevealed was werd ik nieuwsgierig naar het verhaal achter de plaat. Toen ook de flap me aansprak schreef ik me in voor de blogtour en mocht ik dankbaar hieraan deelnemen.


Luna

Schaduw van de maan

Lies Vervloet

Hamley Books, 2021, 275 bladzijdes


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Juni, 2021


* * * * ½We ontmoeten meisje Luna, die als eenling het liefst heel de dagen slijt omringt door natuur en kijkend naar de maan. Al snel krijgt zij door dat net als de natuur ook het menselijk lichaam onderhevig is aan verschillende fases.


“De natuur doet haar werk als ze er klaar voor is” (p.93)


Wanneer haar lichaam op haar 16e verjaardag de ene fase afsluit om plaats te maken voor nieuw, merkt zij dat haar band met de natuur wel op een heel bijzondere manier vorm krijgt. Het is wonderbaarlijk, maar tegelijkertijd is het de bron die zorgt dat haar leven niet langer zorgeloos en zelfs veilig is…


“Er zit een monster in mijn buik, mam, en ik weet niet aan wiens kant het staat.”(p. 196)De cover van Luna is bijzonder aantrekkelijk gemaakt met de maan pronkend op de voorkant terwijl Luna er in gouden letters over is gezet. De blauwe kleuren stralen rust uit, maar in het geheel ook een zekere sfeer van mysterie. De flaptekst weet dit gevoel te bevestigen. Uiteraard is de hele afwerking, geheel in Hamley stijl, tot in detail goed te noemen.


Na een wat heftig begin wordt al snel duidelijk dat het verhaal draait om Luna. Dit maanmeisje, geboren op een bijzonder moment, maakt al snel een verandering mee in haar leven, wat bij haar eerst op weerstand stuit, maar uiteindelijk steeds meer vorm krijgt. Hierin valt een weg richting krachtig feminisme op, al lijkt ze hier nog niet echt klaar mee te zijn aan het einde van het verhaal.

Haar personage wordt ondersteunt door drie bijrollen; haar vader, bezorgt maar gepast aanwezig – Andrew, mede-eenling met wie zij de waarden van vriendschap leert ontdekken en Tunde, die al snel haar leermeesteres wordt.


Het verhaal zelf is bij de start vrij traag in opbouw. Dit werkt mee aan de mysterieuze sfeer, maar het ontbrak er soms in kracht die aan het eind wel te lezen valt. De manier waarop Luna haar verhaal is geschreven is uniek en zeker goed gevonden. Extra pluspunt is dat er door heel het verhaal heen eigenlijk veel goede informatie gegeven wordt, zowel over de natuur als over de cycli van de maan.

Naar het einde toe ontpopt zich een krachtig verhaal met een heuse strijd tussen goed en slecht als finalestuk. Hierbij is ook goed gebruik gemaakt van de kwaliteiten van de schrijfster om dit te laten knallen.


Perfect passend bij de YA doelgroep is dit verhaal fijn geschreven met hier en daar een tikkeltje humor of sarcasme. Luna is heel beschrijvend geschreven waardoor inleven als vanzelf gaat en er echt in het verhaal gedoken kan worden.

Na het schrijven van kinderboeken is Vervloet zich nu op YA aan het richten. Naast schrijfster van boeken blogt ze ook op de wereld van lies en is ze ook natuurcoach en trainer bij The Wild Life.


4,5 ster


Luna zelf lezen? Koop haar bij je lokale boekhandel, of shop haar HIER online.


Digitale lezer? Het e-book koop je HIER.
31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page