top of page
  • Foto van schrijverNicole

Herinneringen

Als onderdeel van de blogtour las ik het jeugdboek van Latoya Morris ‘Geestenvanger’ (Hamley Books Uitgevers). Ik lees vrijwel geen jeugd, maar omdat ik van deze schrijfster best wel hoge verwachtingen heb door andere boeken die ik van haar las, was ik hier toch echt wel nieuwsgierig naar.


Geestenvanger

Latoya Morris

Hamley Books, 2021, 198 bladzijdes, met tekeningen van de auteur zelf


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Juli, 2021


* * * * ½Na de sluiting hoort Olivia bij de eerste groep kinderen die weer in Kamp Wolff mogen verblijven.

Naast verschillende geruchten doet er zich ook een legende de ronde over de reden van de sluiting.

Maar is het wel een legende, of zit er een kern van waarheid in? Vrij snel blijkt dat er voor Olivia een belangrijke en bijzondere rol is weggelegd.

Is Olivia dapper genoeg te helpen ook als er dreiging heerst? En is zij in staat hen die zich vasthouden aan herinneringen, te laten zien dat loslaten beter is?


“Ik ga daar waar jij gaat” (p. 173)Met een dromenvanger op de cover weet ‘Geestenvanger’ al de aandacht te trekken, al geeft dit slechts een klein inkijkje in het verhaal zelf. Wat betreft sfeer is de cover zeker geheel in stijl gezien het een mysterieus tintje heeft.


Personages worden mooi, zij het zo nu en dan wat typisch, neergezet. Pluspunt voor de uitwerking van de personages vanuit de indianenstam, helemaal in combinatie met de dieren. Het kamp met de kinderen is zeer realistisch uitgewerkt met hierin veel herkenbaarheid.

Hoofdpersonage Olivia kan zeker rekenen op sympathie. Haar personage start vrij onzeker, maar haar ontwikkeling gaat via een bijzondere weg van ontdekking naar een dapperheid met een goed gevoel voor wat juist is, waarbij (zelf)acceptatie van grote invloed is.


Het verhaal is bijzonder origineel gevonden met een aangenaam uniek plot en een uitwerking die klopt tot in detail. Morris heeft zeker ook aandacht geschonken aan wat research over indianenstammen; onder andere te zien aan de lijst van indiaanse namen met hun betekenissen.

In opbouw klopt ‘Geestenvanger’ eveneens, en in tempo is het een stabiel verhaal over een vertelde tijd van slechts een paar dagen. Het gesloten einde maakt van ‘Geestenvanger’ een compleet verhaal.


‘Geestenvanger’ is geschreven voor de jeugd. Het is passend en in korte hoofdstukken geschreven met gevoel voor mysterie en originaliteit. Jeugdige lezers zullen Morris’ haar stijl zeker kunnen waarderen, onder andere door de herkenbaarheid in haar schrijven.

Mooi detail is dat de tekeningen in ‘Geestenvanger’ door Morris zelf zijn gemaakt. Deze zijn van zeer toegevoegde waarde en zetten de creatieve betrokkenheid van Morris bij het verhaal in de spotlights.


4,5 Ster


Zelf op bezoek bij Kamp Wolff? Koop ‘Geestenvanger’ bij je lokale boekhandel, of shop het boek HIER online.


Of HIER voor het e-book

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page