top of page
  • Foto van schrijverNicole

Heldere zee

Zodra ik deze cover zag was ik op slag verliefd. Daarom was ik enorm blij en dankbaar dat ik vanuit Hamley Books mee mocht doen met de blogtour.

Gebroken adem

Wat als een mythe een levensgevaarlijke werkelijkheid wordt?

Latoya Morris

Hamley Books, 2020, 233 bladzijden

Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

April 2020

* * * * *

Patrick en zijn ouders en zus gaan op familie bezoek in Ierland.

Veel zin heeft hij niet, en dan begint het weer ook nog eens vreselijk tegen te zitten. Zelfs als hij volledig in de ban raakt van een beeldschone vrouw die in hetzelfde hotel verblijft, blijft er een vreemd gevoel aan hem knagen.

“Het was het onheilspellende gevoel van iets wat nadert en niet kan worden tegengehouden: de verwoestende kracht van de natuur zelve.” (p. 73)

Verschillende events volgen elkaar op, de een nog vreemder als de ander. Ook lijkt Patrick zijn familie totaal overhoop te liggen. Maar in zijn hoofd is hij toch echt het meest bezig met die beeldschone vrouw, en zij met hem.

“Je bent bijzonder, Patrick, weet je dat? Daarom heb ik jou gekozen.” (p. 88)

Wanneer hij het mysterie ontrafeld lijkt te hebben, worden de problemen daardoor nog niet minder. Sterker nog, zijn gevoel voor liefde en doen wat juist is wordt er alleen maar meer door op de proef gesteld. Net als alles duidelijk is, lijkt voor Patrick de enige keuze een lastige.

“Dan breng ik je terug naar het water.” (p. 190)

Maar blijft het hier dan wel bij?

In Gebroken Adem neemt Morris ons mee naar het land van de mythen en de sagen: Ierland. De cover van dit boek alleen al is een en al mystiek, met mooi kleurgebruik en een pracht van een vrouw die uit de zee op lijkt te stijgen.

Elk van de personages is boeiend en goed uitgewerkt. De familie perikelen binnen het gezin zijn realistisch en doordat het goed is verweven met het mythologische verhaal ook zeker op zijn plaats. Aan elk personage werd de juiste hoeveelheid aandacht geschonken.

Van alle personages is Judith een typische plagerige zus met een hart van goud die voor Patrick een steun in toeverlaat bleek, ook toen haar nuchtere geloof goed op de proef werd gesteld.

Patrick is de goedzak waarop het gezegde: stille wateren hebben diepe gronden, van toepassing is. Hoewel hij niet verbaasd met zijn keuzes is het wel erg mooi om te zien hoe hij leert vertrouwen op dat wat hij eigenlijk niet begrijpt. Hij stelt zich heel mooi en kwetsbaar open op en lijkt hierdoor ‘ineens’ meer te snappen van de liefde dan menig ander.

Morgayne is de vrouw van het mysterie voor wie het de liefde is die het tij doet keren. Haar mythische werkelijkheid is erg mooi, zelfs geloofwaardig, uitgewerkt. Duidelijk is dat er door Morris veel en goed onderzoek is gedaan naar dit mythologische fenomeen; dit heeft zeker een positieve bijdrage geleverd aan het goed overbrengen van dit karakter. Het mag erg bijzonder genoemd worden hoe Morris een liefdevolle draai weet te geven aan de van oorsprong kwaadaardigheid van de mythe.

Morris is erg sterk gebleken in dialogen en het echt maken van onwerkelijke realiteiten. Ze heeft een directe en prettige schrijfstijl, wat hier en daar best wat meer mystiek had kunnen gebruiken. Het hele verhaal door bleef Morris boeiend en actief in haar schrijven waardoor doorlezen vrijwel de enige keuze is die de lezer geboden wordt. Haar kennis over het land en de mythe en haar kunde voor het vertellen van verhalen komen in dit boek perfect samen. Gebruikte perspectieven, en de wisselingen hierin, waren echter niet altijd even duidelijk.

Gebroken Adem bevat fijne korte hoofdstukken die een prettig tempo waarborgen. In een vertelde tijd van ongeveer één à twee weken weten gebeurtenissen elkaar logisch op te volgen, zonder haast maar ook zonder traag te zijn. Gebroken Adem heeft een mooi gesloten einde, terwijl er ook ruimte is om er een vervolg aan te geven.

In Gebroken Adem wordt een ‘oude’ mythe nieuw en fris leven ingeblazen op een erg prettige manier. Morris heeft dit met veel creativiteit en originaliteit gedaan door het in een roman te laten gebeuren in plaats van er alleen over te schrijven. Er is sprake van enige voorspelbaarheid maar doordat Morris ook weet te verassen met enkele plot twists, deert dit niet.

Gebroken Adem is een verhaal waarin liefde krachtig is in tijden van drama en mythen. Het verhaal zelf krijgt van mij 4,5 ster, maar de laatste twee pagina’s raakten mij zo enorm dat deze ‘snik’ ervoor zorgt dat het er uiteindelijk 5 worden.

Van Latoya Morris zou ik erg graag een volgend cultureel mythologisch verhaal lezen.

Wil je meereizen naar Ierland?

Koop Gebroken Adem bij je lokale boekhandel, of bestel hem HIER online.

https://www.libris.nl/boek/9789463967136?offer_id=48&aff_id=606&source=redirect

Het e-book bestel je HIER.

https://www.libris.nl/boek/9789463967143?offer_id=48&aff_id=606&soure=redirect

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page