top of page
  • Foto van schrijverNicole

Geluk is een boom

Via Facebook las ik de oproep van Uitgeverij Boekerij dat zij testlezers zochten voor het nieuwste boek van Geluksprofessor Patrick van Hees. Als, waarschijnlijk eeuwige, zelfontplooier en iemand die vaak nadenkt over het niet te vangen begrip ‘geluk’, werd ik direct aangetrokken tot dit boek en meldde ik mij aan. Het geluk was aan mijn zijde, want ik mocht samen met 4 anderen het boek testlezen.


De Cambridge happiness-profiler

Ontdek je persoonlijke geluksprofiel en kom erachter wat jou echt gelukkig maakt

Patrick van Hees

Uitgeverij Boekerij, 2020, 257 pagina’s

Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

April 2020

* * * ½

In De Cambridge happiness-profiler leren we onszelf meer kennen door ons geluksprofiel inzichtelijk te krijgen via een bijgevoegde CHAP-test. Hoewel deze test niet erg uitgebreid en indrukwekkend was, is het zeker een goede toevoeging voor het gehele boek. Met de uitslag kan een persoonlijke geluksboom in kaart gebracht worden, en wordt het duidelijk waar persoonlijke geluksbronnen zich bevinden en waar er eventueel nog groei mogelijk is.

“…probeer ervoor te zorgen dat je boom over de volle breedte bloeit en groeit.” (p. 15)

Met deze geluksboom in gedachten loopt het boek 3 takken langs, Doelen, Oplaadpunten en Mensen, met aan elke tak blaadjes in de vorm van kleurrijke rondjes. Deze rondjes vertegenwoordigen geluksvoorspellers en daarmee kan gewerkt worden, want:

“Geluk is geen magie, het is maatwerk.” (p. 8)

Op de cover van De Cambridge happiness-profiler zien we duidelijk pakkende teksten met kleurrijke rondjes die verbonden zijn met de geluksvoorspellers, zo leren we later. Wellicht was een afbeelding van de geluksboom zelf wat duidelijker geweest.

Patrick van Hees studeerde in zijn inspiratie stad Cambridge en heeft zich toegelegd op positieve psychologie. Ter ondersteuning van dit boek gaf hij op 20 maart 2020 een webinar waarbij gelijk al duidelijk werd dat zijn aanpak in deze ook veel inzichtgericht was.

Het doel om meer inzicht te verschaffen middels een persoonlijk geluksprofiel is dan ook ruimschoots behaald. In De Cambridge happiness-profiler worden ook tips en adviezen van allerlei aard gegeven, maar hierin verviel van Hees wel af en toe ik voorspelbare clichés. Erg hinderlijk is dit echter niet, want het inzichtelijke zorgt er al voor dat een eigen denkproces al gestart is en de antwoorden zo soms als vanzelf komen.

Door de manier waarop dit boek is gemaakt wordt betrokkenheid van de lezer zeker gestimuleerd. Werd het activeren van een eigen denkproces al eerder genoemd, kan hierop als vervolg ook genoemd worden dat er dan al lezend als vanzelf ook een persoonlijk groeilijstje ontstaat. Hierdoor heeft de lezer na het lezen voor zichzelf een actielijst van waaruit gericht gekeken kan worden naar de mogelijkheden. Hierdoor zal het effect van De Cambridge happiness-profiler lang na het lezen hopelijk nog van toepassing zijn.

Het boek zelf is met zorg en oog voor kwaliteit vormgegeven. Ook het binnenwerk is aantrekkelijk gemaakt waarbij eenheid per geluksvoorspeller als in het geheel zorgt voor een rustige maar treffende stijl. Daarnaast maakt van Hees goed gebruik van kaders, mooie en passende quotes en persoonlijke verhalen, al was deze laatste wellicht ook wat in overvloed.

De schrijfstijl van van Hees is erg prettig, kundig en vlot. Het voelt als een gesprek met een vertrouwd persoon wiens adviezen je graag aanneemt. Het is zowel toegankelijk als toepasbaar geschreven in een effectieve stijl die je snel naar de essentie brengt.

Door de bijgevoegde test en de manier waarop elke geluksvoorspeller behandeld wordt, is De Cambridge happiness-profiler sterk in het verschaffen van inzicht. Het boek zelf geeft hierbij overzichtelijkheid en het zet aan tot nadenken waardoor de helpende factor met name zit in het eigen denkproces en het hopelijk daaropvolgende persoonlijke actielijstje.

Maar de test is ook gelijk een minder sterk punt aan dit boek. De verwachtingen hiervan waren namelijk net iets hoger dan hetgeen aangeboden werd. Ook het gebruik van voorspelbare clichés bij de tips en adviezen is een puntje van kritiek.

De Cambridge happiness-profiler kan ik zeker aanbevelen voor geïnteresseerden in geluk en positieve verandering. Daarnaast is dit ook echt wel een fijn boek voor hen die denken gelukkiger te kunnen en mogen zijn.

3,5 à 4 sterren.

Nieuwsgierig naar je eigen geluksboom? De Cambridge happiness-profiler koop je bij je lokale boekhandel, of je besteld het HIER online.

Of klik HIER voor het e-book.


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page