top of page
  • Foto van schrijverNicole

Gebundelde wijsheid van mystici


Als liefhebber van het boek De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estes had dit boek al snel mijn aandacht. Ik was dan ook erg blij toen ik van Uitgeverij Ankh-Hermes te horen kreeg dat ik dit boek mocht recenseren, waarvoor dank. De ontembare vrouw kreeg van mij 5 sterren. Zal deze Ongetemde wijsheid ook zover op de sterrenschaal raken?


Ongetemde wijsheid

Levenslessen van krachtige en wijze vrouwen, godinnen en mystici

Mirabai Starr

Ankh-Hermes, 2019, 246 bladzijden, vertaling door: Geraldine Damstra


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink


★★★★


Gedreven door de dood van haar 14-jarige dochter besloot vrouw, moeder, consulente en mystica Mirabai Starr om haar wijsheden te delen middels dit boek. Haar voornaamste doel was de lezer levenslessen te leren uit vrouwelijk perspectief vanuit verschillende religieuze en spirituele achtergronden, om van hieruit te werken naar het ultieme herstel.


“Ik ben ervan overtuigd dat de helende energie van het vrouwelijke als een vuur in staat is om het bevroren hart van de wereld te laten ontdooien, en dat deze vaardigheid het vernielde netwerk van onderlinge verbinding zal herstellen” (p 18)


Starr slaagt erin de lezer mee te nemen naar haar wereld, de wereld van de vrouwelijke wijsheden en hierin te onderwijzen, te inspireren en om dit vooral eigen te maken op een ieder zijn of haar persoonlijke manier. Nergens is Starr dwingend en vast in haar overtuiging, daar dit haar doel van verbinding in de weg zou staan.


“In plaats van de spirituele oefenpraktijk te benaderen als iets om ons naar boven weg te schieten uit deze beperkte wereld, verschijnt de mystica precies daar, in het centrum van de ervaring van de menswording” (p 153)


Het persoonlijke is wat dit boek vooral sterk maakt. Het boek leest niet, het spreekt tegen je alsof Mirabai zelf aan de tafel tegenover je zit. Terwijl jij niks anders kan dan luisteren naar haar verhalen vol inleving, proef je de mystieke sfeer. Er zit veel wijsheid in dit boek, en zelfs dan zijn er nog vele lagen meer te ontdekken.

Toch was er soms een gevoel dat er nog een stukje diepgang ontbrak. Waar het boek over het algemeen die diepte wel weet te raken, gaat het op andere momenten weer net iets te snel door, de lezer vragend achterlatend. Soms werd hierbij ook de nadruk op het religieuze ook ingezet als afleiding voor de daadwerkelijke wijsheid.


Doordat het boek is opgedeeld in hoofdstukken welke samengaan met verschillende leefthema’s, leest het boek erg prettig. Uiteraard is het leven meer dan de in dit boek beschreven twaalf thema’s, maar de noodzakelijk gemaakte keuze is logisch en toepasselijk voor veel mensen.

Elk hoofdstuk eindigt met een verdiepingsopdracht. Vaak een cliché, maar hier waren ze echt op hun plaats. Elke opdracht was gekozen als verlengstuk van het hoofdstuk ervoor en het niveau toegankelijk zodat niemand hierover zou moeten struikelen. Juist om deze reden hadden er ook wel meerdere (kleine) opdrachten gegeven mogen worden.


De cover is een ware schoonheid op zich. Natuurlijk zal dit een enorme aantrekkingskracht uitoefenen, al moet er wel een kritische noot geplaatst worden doordat het waarschijnlijk alleen tot vrouwen zal spreken en het pas lezend duidelijk wordt dat er met “het vrouwelijke” niet alleen de vrouw als geslacht bedoelt wordt.

Zowel de coverafbeelding als de (onder)titels maken je haast hongerig naar hetgeen het boek te bieden heeft. Dit intense gevoel is terug te vinden in het boek, al wordt verder wel een simplistische levensstijl gestimuleerd, hetgeen wat tegenstrijdig kan voelen als men naar de kleurrijke en uitbundige cover kijkt.

In het boek zelf zijn geen afbeeldingen of illustraties te vinden. Dit is ook geen noodzaak, al had het wel een verrijkend gevoel aan de lezer kunnen geven en hierdoor van toegevoegde waarde kunnen zijn.


Mirabai Starr schrijft bevlogen en passievol. Het voelt modern met een soort nostalgische “touch”, waardoor zwierige poëzie verbonden wordt met directe daadkracht. Haar troef is het persoonlijke, waardoor Ongetemde wijsheid ook veel weg heeft van een verhalende biografie.


In het tijdschrift Happinez nummer 6 van 2019 besprak Susan Smit Ongetemde Wijsheid in haar column Susans boekenkast. Met de woorden: “Starr verweeft de levenslessen met haar persoonlijke verhaal en kruidt ze met oefeningen voor de lezer om de wijsheden te integreren”, weet ze het boek juist en kort samen te vatten.


Mirabai Starr heeft al meerdere werken geschreven, maar nog lang niet allemaal zijn ze vertaald. Dit boek gelezen te hebben ben ik toch wel nieuwsgierig naar haar andere boeken en dus hoop ik dat deze ook vertaald gaan worden.


Ongetemde wijsheid is voor iedereen, zeker ook mannen, die nieuwsgierig zijn naar meer vanuit het vrouwelijke perspectief. Voor hen die zich niet willen binden aan één pad, maar die de verbinding zoekt op alle paden die het leven kan bieden.


4 Sterren


Om zelf Ongetemde wijsheid te kopen loop je naar je lokale boekhandel, maar je kunt het boek ook HIER online bestellen.

Of HIER voor het e-book.

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page