top of page
  • Foto van schrijverNicole

De kunst van de strijdloze overwinning

Hillybillybeauty.nl hield in de lente van 2019 een winactie met dit boek; De weg van de Shaolin geschreven door Bernhard Moestl. Omdat ik tijdens mijn tienerjaren enorm had genoten van de film American Shaolin trok dit boek mij bijzonder erg aan. De Shaolin wijsheden hadden voor mij een soort ongrijpbare laag betekenis voor het leven wat mij enorm intrigeerde, en nog steeds intrigeert het mij. Dankbaar was ik toen ik het boek won en blij ben ik dat ik het nu eindelijk heb kunnen lezen.


De weg van de Shaolin

Acht stappen naar innerlijke kracht en doorzettingsvermogen

Bernhard Moestl

Lifestyle Karakter Uitgevers B.V., 2018, 187 bladzijden, vertaling door: Cornelis van Ginneken


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

November 2019


★★★★


In De weg van de Shaolin laat Bernhard Moestl ons kennis maken met een deel van de wijsheid welke hij heeft opgedaan door zijn bezoek(en) aan de Shaolin tempel in Henan, China.

Na een inleiding waarin verteld wordt wat precies het doel van het boek is en waarin er iets dieper op het aspect “strijd” wordt ingegaan, krijgen we te maken met de 8 zogenaamde wegen van de Shaolin.

Middels de 8 wegen krijg je inzicht hoe zege te vieren als een Shaolin. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het innerlijke, en daarmee ook de innerlijke kracht, waardoor het boek hoog scoort op het gebied van zelfontwikkeling.


“De mogelijkheid van de overwinning hoort men niet bij de ander te zoeken, maar moet men in zichzelf vinden.” (p. 181)


Moestl stelde als doel voor dit boek dat hij hiermee de praktische bekwaamheid in zelfverdediging van de lezer wil verbeteren (p14). Nu is dit een idealistisch doel en daarbij ook zeker eentje die niet zomaar te verwezenlijken valt. Het is een leerproces waarbij dit boek zeker een goede richting weet te geven op originele wijze. Enkele tips en adviezen welke hierin worden gegeven zijn wellicht wat herkenbaar te noemen vanuit de “mainstream” zelfhulpboeken, maar toch weet De weg van de Shaolin ook anders en daardoor nuttig te zijn.

Doordat alle acht wegen een onderdeel zijn van een proces valt er niet te zeggen of er sprake is van een bepaald onderscheid tussen deze wegen. Het is aan de lezer zelf te bepalen waar hij of zij het meeste van kan leren. Wel begint Moestl sterk met zijn uitleg voor de eerste weg waarbij hij de lezer wijst op het misleidende van de huidige samenleving.

Wel had ik graag ook nog een soort conclusie gelezen. Een soort schets van het uiteindelijke doel waar de 8 wegen tezamen maar toe kunnen leiden en wat ik dan kan verwachten. Nu voelt het nog ietwat als 8 losse wegen, waarvan het gezamenlijke eindpunt net niet in zicht is.


Doordat dit boek is geschreven vanuit de Shaolin gedachte is de authentieke waarde hoog te noemen. Deze filosofie wordt meer dan eens ondergesneeuwd door modernere zienswijzen, maar het is er zeker één waar veel van geleerd kan worden. Wellicht juist in deze moderne tijden kan men baat hebben bij enkele Shaolin wijsheden.

Moestl is met dit boek sterk in zijn praktische en overzichtelijke onderverdeling van de 8 wegen. Hierdoor maakt hij het boek toegankelijk en duidelijk. Binnen deze hoofdstukken heeft Moestl ook een prettige balans gecreëerd tussen informatieve tekst en voorbeelden van alledag. De toepasbaarheid van zijn adviezen krijgen hierdoor een menselijk karakter en geeft de lezer het idee dat het gebruik ervan binnen handbereik ligt.

Daarnaast is ook zijn taalgebruik helder, trefzeker en kalm, waardoor zijn woorden beter bij de lezer binnen komen. Zijn wereldse wijsheid (onder andere door zijn vele reizen) weerklinkt in vrijwel elk woord en door het benoemen van sprekende voorbeelden maakt hij het boek tevens erg persoonlijk.

Net wat minder sterk is het feit dat er na elk hoofdstuk oefeningen gegeven worden, maar ook tussendoor in het hoofdstuk. Dit had wellicht beter aan het einde van elk hoofdstuk gebundeld kunnen worden want door telkens het hoofdstuk op te breken door een tussentijdse oefening kan ook de focus verloren gaan.


Het boek oogt rustig en kalm met een juist gebruik van de kleur rood om alertheid van de lezer op te wekken. De weg van de Shaolin spoort aan tot het maken van notities en oefeningen waardoor het ook aandoet als werkboek waarmee de lezer actief aan de slag kan.


Door de film American Shoalin trekt deze filosofie mij enorm. Ook De weg van de Shaolin stelde mij niet teleur en ik ben dankbaar dat ik dit boek van Bernhard Moestl kon lezen. Op weg naar mijn persoonlijke strijdloze overwinning geef ik dit boek 4 prachtige sterren.


Wil jij ook graag je mentale weerbaarheid vergroten?

Bezoek je lokale boekhandel of koop het boek online HIER

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page