top of page
  • Foto van schrijverNicole

Claim je leven

Bijgewerkt op: 21 aug. 2019

Over mijzelf kan ik zeggen dat ik best wel een voorstander ben van positieve verandering. Wist zelf in het verleden ook meer dan eens iets te veranderen wat naar mijn ogen

niet werkte. Toch merkte ik dat ik mezelf ook vaak in de weg zat; dat ik teveel in mijn hoofd zat. Onzekerheid is er zo eentje. Onzekerheid komt vaker dan me lief is om de hoek heen gluren om te kijken of het roet in mijn eten kan gooien.

Vanuit uitgeverij Scriptum ontving ik dit boek als recensie exemplaar. Met dit boek in handen vroeg ik mij af: kan dit boek mij echt uit mijn hoofd halen?


Unfu*k yourself

Stap uit je hoofd en in je leven

Gary John Bishop

Uitgeverij Scriptum, 2018, 181 bladzijden, vertaling door: Waterlanders


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Augustus 2018


★★★★½


Unfu*k yourself is een motiverend pleidooi voor hen die teveel in hun hoofd zitten waardoor leven belemmerd wordt. Aan de hand van 7 statements, gelinkt aan eveneens 7 thema’s begeleidt Bishop de lezer stap voor stap richting positieve verandering.

Bishop doet beroep op de lezer om eens echt diep te graven. Wil je echt verandering? Maar wil je ook doen wat daarvoor nodig is? Mooi! Want dit is een werkbare basis van waaruit je verder kan groeien. En het is deze groei waarin we vaak onze eigen belemmering zijn, zo laat Bishop zien in treffende alledaagse voorbeelden. Maar hij vertelt ook hoe we dat om kunnen buigen, anders kunnen zien en hoe we hier mee om kunnen gaan om wel tot groei te komen. Unfu*k yourself is geschreven voor succes want Bishop wil dat je slaagt in jouw leven. Claim het!


“Om je interne wereld te verbeteren moet je beginnen met het ondernemen van actie in de buitenwereld.” (p 169)


In het eerste hoofdstuk lezen we dat Bishop met dit boek hoopt een positief verschil te maken in het leven van de lezer. Hij hoopt te inspireren, te motiveren en kracht te geven. Als coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling wil hij jou je beste versie van jezelf laten worden. Alle korte termijn doelen, zoals het inspireren, heeft Bishop met dit boek zeker wel gehaald, al blijft de lezer alsnog op zichzelf aangewezen wanneer het boek uit is. Ook dit heeft Bishop echter van te voren voorzien, en gaat hij hier slim mee om door onder andere op het einde zijn eigen training “voor minder dan de kosten van een dagelijks kopje koffie” (p 178) te promoten.


Bishop is sterk in het creëren van herkenning bij zijn lezers. Hij gebruikt toegankelijke voorbeelden waarbij de lezer zich kan identificeren. Zijn teksten zijn humorvol, praktisch en het boek bevat teveel goede oneliners om op te noemen.

Minder sterk is het bombastische, soms iets te populaire taalgebruik. Hierdoor gaat soms het te maken punt ietwat verloren, of het zorgt ervoor dat de aandacht verschuift waar de focus bij het verhaal hoort te zijn.

Unfu*k yourself bevat zeker clichés, open deuren en andere zaken waar de lezer mogelijk al bekend mee is. Desalniettemin is dit boek zeker ook leerzaam te noemen, wat met name teweeg gebracht wordt door de manier waarop het de lezer aangeboden wordt. Door middel van het gebruik van de 7 statements, dan wel thema’s, heeft de lezer een compleet actieplan om mee aan de slag te gaan.


Het boek is grotendeels slim gepresenteerd aan de lezer. Bishop maakt gebruik van per statement ingerichte korte hoofdstukken waarbij hij slim gebruik maakt van toepasselijke quotes van onder andere stoïcijnse grootheden. Wanneer er ruimte was vrijgemaakt voor persoonlijke notities en overdenkingen dan had dat een duidelijke meerwaarde gehad. De praktijkgerichte inhoud van dit boek leent zich hier uitstekend voor om de lezer na elk hoofdstuk de kans te geven met hetgeen gelezen is aan de slag te gaan.


Gary John Bishop is een in de Verenigde Staten wonende Schot, die door middel van diverse opleidingen zichzelf een expert in persoonlijke ontwikkeling mag noemen. Nog altijd richt hij zijn focus op dit vakgebied en probeert hij zijn kennis te verspreiden door middel van zijn boeken en het geven van trainingen en workshops. Na dit boek schreef hij Stop doing that sh*t.


Unfu*k yourself: voor hen die een zetje in de rug kunnen gebruiken, of als krachtige reminder, voor hen die verandering wensen, voor hen die te veel in hun hoofd bezig zijn. Met dit boek kun je een daadkrachtige basis leggen aan de voet van jouw pad naar het leven waar je bewust voor hebt gekozen. Een 4,5 (4) ster waardig boek!

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page