top of page
  • Foto van schrijverNicole

Brug van Zielen

Brug van zielen


Het was de cover die mijn aandacht trok. Dat het daarnaast door Sandra J. Paul is geschreven maakte voor mij de doorslag dat ik dit jeugdboek erg graag wilde lezen. Daarom ben ik erg dankbaar dat ik voor dit boek mee mag doen aan de blogtour vanuit Hamley Books.


Alles wat je maar wenst

Sandra J. Paul

Uitgeverij Hamley Books, 2022, 172 bladzijdes


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink


* * * * ½


Simon zijn broertje is erg ziek. Artsen denken niet dat hij nog beter wordt. Terwijl de artsen radeloos zijn, begint de tijd voor broertje Noah te dringen.


Ondertussen krijgt Simon elke avond dezelfde droom. Nachtmerrie eerder. Een stem lokt hem naar een duister kasteel. Een kasteel in een wereld waarin een magiër alles wat hij maar wenst in vervulling kan brengen. Kan Simon Noah redden? En tegen welke prijs?De cover van dit boek is geheel in Hamley stijl met veel zorg gemaakt. Het omvat veel van het verhaal en heeft een mysterieuze doch hoopvolle sfeer. Wanneer er langer naar de cover gekeken wordt valt er telkens ook meer te ontdekken.

Maar het houdt niet op bij de cover. Ook in het binnenwerk zijn verschillende mooie en passende tekeningen te vinden. Deze tekeningen geven het verhaal net dat beetje toegevoegde waarde zonder alles direct in te vullen voor de lezer.


Het hoofdpersonage van ‘Alles wat je maar wenst’ is Simon; een jongen die geen normaal leven kan leiden doordat er met alles rekening met zijn zieke broertje gehouden moet worden. Maar in plaats van dat dit veel wrok teweeg brengt is Simon er eigenlijk vrij nuchter in. Hij accepteert veel en vindt zijn broertje en zijn gezondheid belangrijker. Broertje Noah denkt op zijn beurt nauwelijks na over zijn gezondheid en zit meer in over wat zijn ziekte doet met de rest van het gezin.

De lezer leert Simon echt kennen en doordat hij zoveel offert vanuit liefde voor zijn broertje weet hij echt lezersharten te veroveren. Zijn persoonlijkheid komt in elk hoofdstuk goed naar voren; hierdoor komt Simon ook heel gewoon over al is zijn avontuur behoorlijk ongewoon.


Het verhaal zelf pakt vanaf het eerste moment daar het gelijk een goede inkijk geeft in het leven van een jongen met een ziek gezinslid. Er wordt zeker in het begin van het verhaal met veel gevoel op de emotie van de lezer ingewerkt. ‘Alles wat je maar wenst’ speelt zich deels in de normale wereld af en deels in de fantasywereld zonder dat dit voor onduidelijkheden zorgt. Beide werelden zijn goed uitgewerkt en de fantasywereld is sfeervol, passend en origineel te noemen.

Hoewel naar het einde toe het gevoel dat het een goed einde zal worden zeker overheerst, weet J. Paul alsnog met enkele twists te verassen.


Het meest pakkende is nog de manier waarop diepgang in dit jeugdige verhaal verwerkt is. De diepere betekenis van (familie)liefde, hoeveel we voor elkaar over kunnen en mogen hebben en de impact van ziekte binnen een gezin is zodanig passend en toch ook treffend gemaakt dat dit echt wel klasse is. Dit is dan ook zeker de lat van kwaliteit die J. Paul voor zichzelf, maar hiermee ook voor anderen op hoog niveau weet te leggen. Haar schrijfstijl is daarnaast herkenbaar en invoelend te noemen. Ook zorgt zij met haar kwaliteit voor een leesflow en weet zij een origineel verhaal te voorzien van een stevig fundament waardoor haar wereld de enige passende wereld wordt.


4,5 ster.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page