top of page
  • Foto van schrijverNicole

Als de liefde voor je dieren je laat vluchten

Suzanna Esther is een schrijfster waarvan ik inmiddels twee boeken heb mogen lezen. Ik maakte kennis met haar via Wervelstof en was gelijk verkocht. Toen ik daarna echter De Stem van haar las, was ik haar toch een beetje kwijt. Om mij heen merkte ik dat lezers vol lof zijn over haar allernieuwste 2020 Kamp Alpha, en dus werd ik met de dag meer nieuwsgierig. Toen Suzanna Esther mij benaderde of ik het boek wilde recenseren twijfelde ik dan ook geen moment.

2020 Kamp Alpha

De pest meester

Suzanna Esther

Poseidon uitgevers, 2020, 269 bladzijden

Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Augustus 2020

* * * * ½

Getergd door een bacteriële infectieziekte breekt bij met name diereneigenaren het zweet uit als de maatregelen steeds extremere vormen aan lijkt te nemen. Het leed blijkt zo bijzonder groot dat verzet tegen de maatregelen steeds meer aanhang krijgt. Maar om veilig te blijven, lijkt vluchten de enige uitweg.

“Het loslaten van wat hij als zijn leven beschouwde voelde bevrijdend, maar creëerde ook een leegte die werd gevuld met angst en onzekerheid.” (p. 65)

Maar is vluchten wel echt zo veilig? En is hun bestemming Kamp Alpha, wel zo goed als het misschien mag lijken?

De cover van 2020 Kamp Alpha laat zien hoe intrigerend een vlieg in een spinnenweb kan zijn, waarbij direct de toon van het boek kenbaar gemaakt wordt. Zoals de vlieg op de cover voelt het verhaal ook als in de val zitten verstrikt in een web wat zowel realistisch als ondenkbaar is. De complexiteit hierin is voelbaar wanneer je als lezer een wirwar aan emoties beleefd.

Personages in 2020 Kamp Alpha zijn bijzonder goed uitgewerkt met een onderlinge samensmelting waardoor het als geheel ook klopt. Er is sprake van een mooie verdeling met perspectiefwisselingen welke zorgen voor goed inzicht in de innerlijke wereld van de personages, zonder dat het chaotisch wordt. Esther weet fascinerende karakters te scheppen die passen bij het verhaal.

Een mooie ontwikkeling is te zien in het personage Li (Lisette). Zij is altijd alert en wat gesloten gebleven, maar heeft toch ook ruimte gevonden om gevoelens van hechting te ontwikkelen richting Maan en Arjen. Arjen leek op zijn beurt steeds meer in zijn kracht te staan.

In korte, fijn te lezen hoofdstukken waarbij het grootste deel in ongeveer 2 weken vertelde tijd plaats vindt, wordt de lezer meegenomen in een op angst gebaseerde vlucht waar door een soort open einde de zekerheid van een gevonden veiligheid vooralsnog ontbreekt. In 2020 Kamp Alpha is het echter niet de bestemming, maar de reis die het verhaal in zich heeft. Dit maakt dat de sfeer immer grimmig en aan verandering onderhevig is.

Het plot is toevallig actueel, maar alsnog met een twist verassend origineel geschreven. Ook zonder de link naar de actualiteit is 2020 Kamp Alpha sterk daar hetgeen Esther heeft weten te creëren zowel onvoorstelbaar als realistisch gezien mogelijk is. Deze balans doet emoties tillen en weet de lezer in zijn greep te houden.

Suzanna Esther heeft het verhaal van 2020 Kamp Alpha met veel kunde geschreven waardoor een krachtig verhaal is ontstaan. Ze is erg sterk in de psychologische neerzetting van karakters, maar ook de sfeer weet zij zo vorm te geven dat het de beleving van de lezer vergroot. Esther heeft bijzonder complexe verwikkelingen tussen personages toegankelijk verweven tot één geheel. Wel had het vluchtgevoel soms iets meer aangedikt mogen zijn, om op deze manier de fysieke spanning met de mentale spanning in balans te brengen.

Suzanna Esther schreef eerder Wervelstof en De Stem. Naast auteur is ze columniste en kunstenares. Sinds kort heeft zij ook haar eigen uitgeverij waaronder zij dit boek heeft uitgebracht. Op dit moment is ze aan het brainstormen over een mogelijk vervolg van 2020 Kamp Alpha.

2020 Kamp Alpha is zeker een aanbeveling, zelfs voor een grote groep mensen. Het verhaal is niet per direct genretypisch waardoor het bij een groot publiek in de smaak zal vallen.

4,5 ster. Afgerond net aan een 5.

Mee op pad met Li en Arjen? Koop 2020 Kamp Alpha bij de lokale boekhandel, of bestel het HIER online.

Liever het e-book? Deze kan HIER besteld worden.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentit


bottom of page