top of page
  • Foto van schrijverNicole

Actiegerichte motivator

Eind vorig jaar mocht ik dit boek als recensie exemplaar ontvangen vanuit uitgeverij Scriptum, waarvoor dank.

Mijn interesse had dit boek toen al getrokken, want persoonlijke ontwikkeling vind ik erg mooi en bijzonder fascinerend om over te lezen.


Je beste ik

Wees jezelf, alleen beter

Mike Bayer

Scriptum uitgevers, 2019, 307 pagina’s, vertaald door: Vanja Walsmit


Gerecenseerd door:

Pages by Nicole – Nicole Vrielink

Januari 2020


★★★½


Je beste ik neemt je mee op een zoektocht naar jezelf in de variaties die iedereen heeft. Iedereen heeft immers goede en minder goede kanten. Bayer typeert dit als enerzijds je beste ik en anderzijds je anti-ik(ken). Al in de eerste hoofdstukken weet hij als je coach je te begeleiden en deze kanten van jezelf visueel te maken. Dit kan confronterend zijn.


“Om te zijn wie je werkelijk bent, moet je soms een sprong in het duister nemen zonder dat je precies weet waar je gaat uitkomen.” (p 19)


Vervolgens wordt de lezer aan de hand van zeven terreinen duidelijk waar eventuele knelpunten zitten, maar ook wat er juist goed gaat. Gezien dit boek is gericht op positieve verandering ligt de nadruk uiteraard daar op waar er nog ruimte is voor verbetering. Stap voor stap ontdek je wat je op welk terrein van je leven nu precies wil. Maar Bayer gaat ook nog een stapje verder, en hij neemt je ook mee naar een actiegericht plan waardoor je dat wat jij wil ook zou kunnen bereiken.


“Het universum wil dat je als je beste ik leeft.” (p 306)


Met Je beste ik wil Bayer de lezer helpen te leven volgens hun eigen beste ik. Het is een actiegericht werkboek waardoor dit doel deels behaald kan worden. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de inzet van de lezer. Praktisch gezien biedt Je beste ik zeker handvatten die nuttig zijn.


Je beste ik is erg sterk in het visueel gemaakt krijgen van je beste ik en je anti ik. Ook de actiegerichte aanpak en de door Bayer gecreëerde veilige sfeer doen het erg goed.

Meer diepgang had het boek echter wel meer betekenis kunnen geven. Daarnaast had er gekozen kunnen worden om meer variatie te bieden in de oefeningen. Deze werden nu vaak herhaald per terrein, met verslapte aandacht en een gevoel van eentonigheid als gevolg.


Met de cover alleen al weet Bayer door de gebruikte kleuren te activeren. Daarnaast wordt Dr. Phil op de voorzijde genoemd, en is er van Jennifer Lopez een quote op de achterzijde gebruikt. Dit “namen noemen” had niet gehoeven.


Het boek heeft een vooral praktische indeling, met een duidelijke inleiding, kern en conclusie. Elk hoofdstuk bevat passende en ruim opgezette oefeningen, waarbij originaliteit vooral in het begin te vinden is.


Bayer zijn schrijfstijl is vooral veilig en betrouwbaar te noemen. Het voelt als een fijn gesprek met iemand die je al langer kent, iemand bij wie je in alle veiligheid ook je mindere kanten kan en mag laten zien. Wel schrijft hij zodanig toegankelijk dat het bijna makkelijk te noemen is.


Veel van zijn inspiratie put hij uit zijn persoonlijke ervaring uit zijn eigen leven en uit de levens van mensen die hij ontmoet via zijn CAST centers. Deze verhalen zijn enigszins wat langdradig, en ook lijkt het bij vlagen op een promotieflyer van een van zijn centers.


Diepgang is wel iets wat mist bij dit boek, hoewel de keuze om het meer op daad en actie te richten ook zeker te begrijpen is. Toch had er naar mijn mening meer uitgehaald kunnen worden. Het einde was voor mij ook voorspelbaar; ik had er graag de originaliteit van de eerste hoofdstukken in terug gezien. De kracht zit dan ook in het begin van het boek.


3,5 ster


Je beste ik is te koop bij je lokale boekhandel.

Ook kun je het boek HIER bestellen.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page